NETKO IM SE 'REVANŠIRAO' ZA USLUGU / Stručnjak o Pandorinim papirima: 'Političari su u problemima! Otkud im tolike nekretnine ako imaju plaću od 2,3 tisuće eura?'

Image

"Nisu problem bogati poslovnjaci i zvijezde, puno veći problem su političari. Sklon sam vjerovati da ovdje ima dovoljno dobrih indikacija da 'gdje ima dima, ima i vatre'," poručio je financijski stručnjak.

5.10.2021.
18:01
VOYO logo

Svijet potresa velika afera. Proteklog vikenda procurili su dokumenti koji otkrivaju tajno bogatstvo svjetskih dužnosnika, milijardera i brojnih slavnih osoba iz svijeta sporta i zabave. Pandorini papiri inkriminirali su desetine moćnika i otkrili što se sve skriva u poreznim oazama i za što se one koriste.

Poslovni i financijski savjetnik Andrej Grubišić za HRT je prokomentirao ovu goruću temu i otkrio hoće li porezne uprave određenih zemalja imati posla s poreznim igračima ili je skriveni novac potpuno legalan. Objasnio je da u ovom slučaju postoje dvije situacije o kojima treba razmišljati i da su u puno gorem problemu političari, pogotovo oni koji svoje nekretnine i skriveni novac ne mogu opravdati visinom plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BURNE REAKCIJE /

Jordanski kralj, Kremlj i Babiš odbacuju optužbe iz Pandora Papersa: Tvrde da su informacije iskrivljene, izvori nepouzdani...

Image
BURNE REAKCIJE /

Jordanski kralj, Kremlj i Babiš odbacuju optužbe iz Pandora Papersa: Tvrde da su informacije iskrivljene, izvori nepouzdani...

Političaru su u većim problemima nego poslovnjaci i estradne zvijezde

"Oni koji su legalno stekli novac, ali žele imati diskreciju i žele držati taj novac u okolnostima s relativno niskim poslovnim opterećenjem, mislim da su to apsolutno legitimni ciljevi. Rade to i jer je vrlo malo potrebne dokumentacije, nema potrebe za direktorom, za uredom, mali su troškovi, plaćate nekakvu simboličku naknadu. Ono što je samo uvjet je da ne smijete raditi transakcije unutar te države," rekao je Grubišić pa nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono gdje se javljaju potencijalni problemi i implikacije toga su kod onih koji potencijalno nisu stekli taj novac na legitiman način. Tu po meni nisu problem bogati poslovnjaci i zvijezde, puno veći problem su političari. Ako je netko ministar u nekoj vladi i ima dvije-tri tisuće eura plaću, a tamo proizlazi da ima dvadesetak apartmana na obali nekog mora, onda je razvidno da je to vjerojatno stekao upotrebom klasičnog kroni-kapitalizma gdje mu se netko "revanširao" za neku vrstu usluge. Sklon sam vjerovati da ovdje ima dovoljno dobrih indikacija da 'gdje ima dima, ima i vatre'".

Novac se skriva u SAD-u i u Švicarskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je i da porezne oaze zapravo najčešće nisu nikakve luksuzne egzotične lokacije, nego velike svjetske sile.

"Sve te tvrtke su ukorporirane u skladu sa zakonima i jurisdikcijama unutar kojih su inkorporirane, a to su nezavisne države koje imaju pravo provoditi svoje zakone. Jako je zanimljivo što ljudi misle da se u pravilu radi o egzotičnim lokacijama. Međutim, statistički podaci pokazuju da su dominantne 'off shore' lokacije zapravo u razvijenim zemljama, Sjedinjenim Državama, Irskoj, Škotskoj, Švicarskoj, Singapuru, Hong Kongu, Ujedinjenom Kraljevstvu, a onda tek dolaze Bahami, Sejšeli, Kajmansko otočje," tvrdi financijski savjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo