UPOZORENJE STRUČNJAKA / Stručnjaci za RTL: 'Lex Agrokor bi mogao dovesti u pitanje pravnu sigurnost'

Lex Agrokor sutra ide pred saborske zastupnike. Već je jasno, zakon Martine Dalić ne podupire SDP, spremaju se amandmani. Među njima naći će se i MOST-ov

4.4.2017.
18:59
VOYO logo

Većinom glasova Lex Agrokor prošao je na Odboru za pravosuđe. SDP ga neće podržati zbog, kažu, brojnih nedostataka. 

"Niti jedan radnik Agrokora neće moći pokretati postupke radi ostvarivanja svojih prava iz radnog odnosa. Dakle svi radnici su dovedeni u situaciji da će njihova plaća ovisiti o milosti vladinog povjerenika i o milosti vjerovničkog vijeća", izjavio je SDP-ovac Peđa Grbin, član Odbora za pravosuđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za SDP je neprihvatljivo i da onaj tko je napravio dug, ne odgovara privatnom imovinom. "Netko dobro živi, apsolutno netko dobro živi, neću govorit što ima, onda zakonom kažemo super, ok,  sad se makni, država će ući, eventualno odgovarat za neke stvari koje nisi dobro napravio, ali tvoju imovinu nećemo dirati", tvrdi Orsat Miljenić, predsjednik Odbora za pravosuđe.

"Petnaest mjeseci porezna uprava mora stajati ovako i čekati da ovo prođe da pokrene porezni postupak protiv dužnika, da bi utvrdila da više nema što naplatiti, i da bi počela tražiti nekoga tko će tada vjerojatno već biti u Brazilu", smatra Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar pravosuđa Ante Šprlje odgovora da se zakonom čini tek prvi korak. "Ja neću govoriti da li netko već radi taj postupak ispitivanja imovine ili ne, ali ako se utvrdi da je netko zloupotrijebio svoje ovlasti za to treba odgovarati", tvrdi Šprlje

U HNS-u rade na amandmanima, a o tome će i ovisti hoće li zakon podržati. "Da vjerovnici i mali i veliki sudjeluju u savjetničkom vijeću i da imaju veće ovlasti, druga je apsolutna nepovredivost privatnog vlasništva", izjavio je saborski zastupnik i HNS-ovac Ivan Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravni stručnjaci, među kojima je i Jasnica Garašić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, upozoravaju da bi Zakon doveo u pitanje pravnu sigurnost u Hrvatskoj. 

"Toliko nelogičnosti da se ja čudim da se to tako prezentira saboru. On je jako loš za vjerovnike, male i srednje tražbine jer oni ne mogu nikako utjecati. Kompletna 
kontrola je u rukama izvanrednog povjerenika, ne mogu utjecati na njegov izbor pa čak i ako on ne radi dobro", tvrdi Garašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Lex Agrokoru sutra će raspravljati zastupnici, a trebao bi biti izglasan najkasnije u petak.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo