STRUČNJACI UPOZORAVAJU: / I zagriženi nacionalizam šteti kreditnom rejtingu

Image
Foto: Tomislav Miletic/24sata
27.1.2016.
7:53
Tomislav Miletic/24sata
VOYO logo

S druge strane, na ovoj ideološkoj, usko političkoj platformi, stvari se zaoštravaju, najave novog ministra branitelja o objavi registra izdajnika te slanje poruka koje se mogu okarakterizirati kao radikalne i ekstremno desne, mogu, kažu analitičari, također ugroziti kreditni rejting.

Image
POLITIČKI ANALITIČARI: /

Ideološke podjele u prvom planu, ekonomija ostala u zapećku

Image
POLITIČKI ANALITIČARI: /

Ideološke podjele u prvom planu, ekonomija ostala u zapećku

"Naravno da se izjave poput onih o formiranju registra izdajnika i druge ekstremne poruke koje sada odašilju neki pojedinci iz nove Vlade mogu negativno odraziti na percepciju Hrvatske u svijetu i sniziti nam kreditni rejting", kazao je makroekonomist Damir Novotny. Političke slobode, uvažavanje različitosti, iznimno su bitne i za biznis, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustavi moraju biti otvoreni

"Pokazalo se da se zatvorene ekonomije teže adaptiraju na promjene u globalnoj ekonomiji. Ekonomski i politički sustavi moraju biti otvoreni, kako bi privlačili talente, kreativne pojedince, koji u njima onda mogu nesmetano stvarati. Dakle, otvorenost, a ne zatvorenost, povećanje tolerancije, a ne njeno smanjivanje, to su preporuke i za kapital. Uvijek su talenti bježali od režima, to je toliko puta viđeno u povijesti, a profitirale bi kulture i ekonomije zemalja u koje bi došli, u kojima bi pronašli zaklon od diktatura iz kojih su odlazili. Zato je kapitalu, rejting agencijama, bitno otvoreno društvo i slobodni demokratski procesi. Hrvatska sada opet ima izbor: ili ubrzano prilagođavanje modernim tendencijama ili povratak u izolaciju koja odbija sve, pa i biznis", zaključio je Novotny za Novi list.

Image
ŠTO SE ZBIVA? /

Ekonomija nam raste više nego što je itko očekivao

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo