NASTAVAK TRENDA USPORAVANJA / Što će biti s turbulentnim tržištem nekretnina iduće godine? Stručnjaci predviđaju kakvi nas trendovi čekaju u 2024. godini

Image

Započeti trend usporavanja nastavit će se i u 2024. ali i u nekoliko nadolazećih godina

31.12.2023.
21:21
VOYO logo

Godina na izmaku pamtit će se kao godina promjena na tržištu stambenih nekretnina, a stručnjaci su za Jutarnji list komentirali trendove koji nas čekaju u 2024. godini.

U prvih šest mjeseci 2023. godine u Hrvatskoj je zabilježen pad prometa nekretninama za 9,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U Zagrebu je taj pad bio i veći, a iznosio je čak 22 posto. Istodobno su prosječne cijene nekretnina i dalje rasle, ali nižim stopama nego ranijih godina, dok je razlika između traženih i ostvarenih cijena u prosjeku iznosila čak 15 posto. Brojke upućuju na to da nećemo dosegnuti 2022. godinu, a pitanje je što će se događati iduće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon 2015. ovo je prva godina da su neki trendovi na tržištu postali negativni. Tržište je dodatno usporilo u drugoj polovici 2023., a posebno od ove jeseni", kaže Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK i direktor agencije Kastel.

POGLEDAJTE VIDEO: Koprivnica prodaje nekretnine. Najjeftinija kuća 180 eura, a uz nju idu i 2 livade i vinograd. Provjerili smo ponudu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Započeti trend usporavanja nastaviti i u 2024. ali i u nekoliko nadolazećih godina.

Dok je pad prometa bio očekivan, Boro Vujović, vlasnik agencije Opereta, kaže kako se veliki rast cijena u ovoj godini nije predviđao. "Pad prometa i rast cijena je na neki način anomalija, ali se ipak dogodila", kaže Vujović, koji misli da više neće biti rasta cijena, a očekuje i daljnji pad prometa s obzirom na sve čimbenike koji utječu na tržište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idealan scenarij bi bio da promet ne pada, a da cijene ostanu na ovim nivoima ili se malo korigiraju prema dolje, ali nije izvjesno da ćemo takav scenarij gledati u 2024. godini", kaže.

Marin Biliškov iz agencije Biliškov nekretnina kaže kako će nekretnine s realno postavljenim cijenama uvijek pronaći kupca, a s obzirom na to da je potražnja i dalje veća od ponude smatra da se cijene općenito neće mijenjati u velikim središtima, dok bi se one povoljnije nekretnine trebale tražiti na prigradskim lokacijama i tamo gdje je smanjena potražnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Ranilovića će rast cijena u narednom periodu biti više iznimka nego pravilo. Postojat će, kaže, neki nekretninski projekti, mahom luksuzni, koji će moći generirati iznimno visoke cijene, ali smatra da je dosegnut cjenovni vrhunac upravo završenog ciklusa. To se posebno odnosi na rabljene nekretnine, čiji bi vlasnici trebali preispitati očekivanja i sniziti cijene ako zaista žele prodati. Barem za 10 posto, smatra Filip Brkan, vlasnik agencije Imperium Immobiliare.

"Vidjeli smo što se događa ukoliko se pretjeruje s cijenama - zastoj prodaje. Možemo reći da je ova godina za kupce bila alarmantna, što je rezultiralo njihovim otporom prema kupnji, dok je za prodavatelje i investitore bila upozoravajuća. Puno se priča o prodavateljima rabljenih nekretnina, ali malo se priča o investitorima koji nisu prodali 50 posto stanova niti godinu dana nakon završetka gradnje. U situaciji gdje je kronična nestašica stanova mislim da bi korekcija cijena i takvih nekretnina pridonijela svim sudionicima na tržištu. Svi smo čekali taj trenutak stagnacije i otpor kupaca, jer cijene nekretnina ne prate životni standard u Hrvatskoj. Ali, moram reći da ne vjerujem u scenarij rekordno niskih cijena, nego u scenarij realno postavljenih cijena", kaže Filip Brkan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko problema i izazova

U 2024. godini očekuje nas nekoliko problema i izazova. Lana Mihaljinac Knežević, predsjednica Strukovne grupe Udruženja poslovanja s nekretninama Komore Zagreb i vlasnica agencije Zagreb West, smatra kako će glavni problem biti manjak ponude stambenih nekretnina u većini segmenata.

"Iako se čini da se gradi posvuda, broj izdanih građevinskih dozvola je i dalje 20-tak posto manji nego na vrhuncu tržišta dvijetisućitih, i smatra se da u Hrvatskoj nedostaje barem 10.000 stanova za kupnju godišnje. Developeri su, razumljivo, radi većih marži, fokusirani na luksuzan segment, tako da novogradnje prosječnih i ispodprosječnih cijena uopće nema na tržištu", kaže Lana Mihaljinac Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREŽIVJELA JE ČETIRI DRŽAVE /

Nekadašnji ponos Zagrepčana, a danas na bubnju: 'To će biti sigurno jedan od skupljih nekretnina u gradu, jedan od skupljih transakcija'

Image
PREŽIVJELA JE ČETIRI DRŽAVE /

Nekadašnji ponos Zagrepčana, a danas na bubnju: 'To će biti sigurno jedan od skupljih nekretnina u gradu, jedan od skupljih transakcija'

Drugi problem je priuštivost nekretnina, a on se neće riješiti u 2024. kroz stambenu strategiju. "Priuštivost stanovanja se ne može prepuštati tržištu. Potrebno je kroz kreiranje stambene politike napraviti analizu trenutnog stanja i potreba te postaviti ciljevi, a kroz razne oblike javno-privatnih partnerstva pustiti na tržište nekretnine po priuštivim cijenama", kaže.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo