POMOĆNICA MINISTRICE PRIZNALA - IMAJU SAZNANJA O DOSJEU OBITELJI S PAGA: / 'Ovo što se dogodilo je izvan svih okvira'

Image
Foto: Pixsell

'Sudeći prema pritužbama građana možemo zaključiti da je nedovoljna učinkovitost i ažurnost djelovanja centara za socijalnu skrb', usmjerila je svoj prst pravobraniteljica za djecu,

1.3.2019.
7:53
Pixsell
VOYO logo

"Nasilje je nepredvidivo, a ovo što se dogodilo je izvan svih okvira", riječi su kojima je pomoćnica ministrice za socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević odgovorila na pitanje u emisiji "Otvoreno" na pitanje je li paška podružnica Centra za socijalnu skrb oslabljena od odlaska u mirovinu jedne radnice. Time nije dala naslutiti je li bilo i ako je, kakvi su se propusti dogodili u slučaju obitelji Rođak u kojoj je otac u četvrtak ujutro s balkona na kameni pločnik bacio četvero vlastite djece. Vučinić Knežević je kazala da imaju saznanja o dosjeu obitelji, međutim da u javnost neće izlaziti dokle god inspekcija ne odradi svoj posao.

Image
HOROR NA PAGU: /

Otac bacio svoje četvero maloljetne djece s prvog kata kuće, s visine od šest metara

Image
HOROR NA PAGU: /

Otac bacio svoje četvero maloljetne djece s prvog kata kuće, s visine od šest metara

Ravnateljica policije Anita Matijević potvrdila je da se Josip Rođak tereti za teško četverostruko ubojstvo u pokušaju, no o daljnjim detaljima istrage nije željela govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psihologinja, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, kazala je kako razlozi stravičnog poteza oca mogu biti razni, od opijata do psihijatrijskog poremećaja te pripomenula da nakon 35 godina svog rada zasigurno može reći da struka ima previsoku toleranciju na loša ponašanja roditelja prema djeci.

"Oduzmemo pravo roditelju na djecu, pa tu zabranu iz godine u godinu produžavamo. Stalno roditeljima dajemo šansu. Što više njima dajemo šansu, više djetetu oduzimamo šansu za normalan i zdrav život", kazala je za HRT Gordana Buljan Flander, upozoravajući i na emocionalno zlostavljanje djece od kojeg se roditelji "vrlo lako izvuku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neriješenih predmeta na sudu nema, jer se od problema okreće glava'

Sutkinja Lana Peto Kujundžić kazala je kako socijalni djelatnici, učitelji, pedijatri i drugi u sustavu okreću glavu od problema što je razlog zbog kojeg unatrag pet godina na Građanskom sudu u Zagrebu nema neriješenih predmeta vezano za prijedloge oduzimanja roditeljskog prava. S tim mišljenjem složila se i prof. Buljan-Flander.

"Nekad nam nedostaje 'agresivnosti'. Idemo školski, ali bismo u nekim situacijama trebali postupiti drastičnije. Svi zajedno moramo postaviti pitanje - Do kuda ide moć roditelja?", kazala je Maja Vučinić Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sociolog Renato Matić istaknuo je kako protokol po kojem se radi mora usvojiti politika, a istaknuo je kako bi i mediji trebali poštovati zaštitu prava žrtava.

"Sudeći prema pritužbama građana možemo zaključiti da je nedovoljna efikasnost i ažurnost djelovanja centara za socijalnu skrb. Preporučujemo dodatno zapošljavanje i dodatnu edukaciju djelatnika u tim službama", kazala je pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziv žrtvama da ne strahuju od prijave

Anita Matijević potvrdila je kako se građani 'boje' prijaviti sumnje u obiteljsko nasilje. Zato je uveden online sustav prijave "red button" putem kojega su prošle godine imali 100 prijava.

"Voljela bih da danas svi gledatelji čuju da ne smijemo šutjeti o nasilju i da se od nasilja ne smije okretati glava. Pozivam sve susjede, odgajatelje i druge da se suoče s tim i da prijave svaku sumnju na nasilje", naglasila je Helenca Pirnat Dragičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema novom Pravilniku MUP-a o zaštitnim mjerama vezanim za obiteljsko nasilje teret provođenja mjere preusmjeren je sa žrtve na počinitelja. Fokus provedbe nije na pravu počinitelja na privatnost. Kontaktira se i provjerava počiniteljevo ponašanje, a žrtva se ostavlja da normalno živi svoj život", kazala je Anita Matijević.

Prof. Buljan-Flander je kazala da treba više ulagati u problematični sektor te da se ne smije štedjeti na djeci, dok je Maja Vučinić Knežević istaknula da zbog nedovoljnog činjenja s počiniteljima ima mnogo recidiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike