'OČITO JE RAZLOG POSTOJAO' / MUP-ovac iz BiH i sigurnosni stručnjak o Milanovićem otkazivanju posjeta: 'To može značiti i najdrastičniji napad...'

Ministar unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Feliks Vidović i stručnjak za sigurnost Tonči Prodan pokušali su objasniti zašto Zoran Milanović danas nije otišao u BiH

19.12.2021.
19:52
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović naprasno je u nedjelju otkazao svoj posjet Bosni i Hercegovini. Razlog je navodna sigurnosna ugroza. Cijelu je situaciju za RTL Danas komentirao ministar unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Feliks Vidović. Istaknuo je da je na planu osiguranja uprava policije tamošnjeg MUP-a radila nekoliko dana.

Image
'ŽAO MI JE ŠTO NEĆU SUDJELOVATI' /

Što mu se spremalo? Iz sigurnosnih razloga otkazan je odlazak predsjednika Milanovića u BiH

Image
'ŽAO MI JE ŠTO NEĆU SUDJELOVATI' /

Što mu se spremalo? Iz sigurnosnih razloga otkazan je odlazak predsjednika Milanovića u BiH

"Mi kao Ministarstvo unutarnjih poslova nemamo saznanja o uzroku otkazivanja. Budući je došlo do toga, očito je razlog postojao. Mi kao Ministarstvo unutarnjih poslova tih saznanja nemamo. Ja sam za to saznao iz medija, jer smo tek između 11 i 12 sati dobili službenu obavijest da je otkazan posjet. Za otkazivanje smo saznali kada je saznala i šira javnost", rekao je Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno nepoznanica

Otkrio je da ne zna zašto je Milanovićev dolazak otkazan. "Međutim, imajući u vidu kompleksnost ustroja BiH kao države, jesu li druge sigurnosne agencije unutar BiH dobile, ja to ne znam", istaknuo je.

Navodno je otkrivena mogućnost napada na štićenu kolonu vozila na putu od zračne luke u Sarajevu do Travnika. No, Vidović o takvim saznanjima nije dobio nikakve informacije. Apelirao je na MUP Federacije BiH da se oglasi o ovom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Napad na predsjednika je napad na državu'

No, oglasio se stručnjak za sigurnost, Tonči Prodan, koji je za N1 pojasnio da je svaki posjet visokog državnog dužnosnika nekoj stranoj zemlji poseban zbog niza sigurnosno-operativnih mjera koje se provode.

“Radi se o cijelom sklopu aktivnosti. Jesu li postojala saznanja koja bi naškodila sigurnosti predsjednika, ne bih u ovom trenutku u to dvojio. Svaka indicija koja bi mogla značiti napad na visokog državnog dužnosnika, u ovom slučaju predsjednika, značila bi i napad na državu, tako da ne bih povlačio paralelu s posjetom drugih državnika”, istaknuo je Prodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, teza da Milanović "ne bi bio lijepo dočekan", može značiti svašta. “Na trasi postoje dominantne točke na kojima se može naškoditi sigurnosti štićene osobe. To može značiti i najdrastičnije mjere napada na njegov život i djelo", upozorio je stručnjak za sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo