'STROŽE MJERE NISU RJEŠENJE'; Stručnjak prizore iz Arene smatra opasnim: / 'Te slike podižu razinu tjeskobe i straha, a to je plodno tlo za...'

Image

'Pratite upute Stožera.

27.10.2020.
23:19
VOYO logo

Psihijatar Herman Vukušić u Novom danu N1 televizije govorio je o mentalnom zdravlju Hrvata za vrijeme epidemije koronavirusa.

Kaže kako se u Hrvatskoj primjećuje porast poremećaja tjeskobe, depresije, porast potrošnje lijekova, osobito anksiolitika i antidepresiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'MISLILA SAM DA SE NEĆU IZVUĆI'; Ispovijest žene koja je preboljela Covid: /

'Posljedice su ostale, više ne mogu raditi kao medicinska sestra...'

Image
'MISLILA SAM DA SE NEĆU IZVUĆI'; Ispovijest žene koja je preboljela Covid: /

'Posljedice su ostale, više ne mogu raditi kao medicinska sestra...'

"Povodom nemilog događaja koji se prije dva tjedna desio na Markovom trgu, rekao sam da možda ne bi ni desio da nemamo ovakvu situaciju u društvu - općeg porasta tjeskobe. To je kao zakon spojenih posuda. Skretali smo pažnju da ćemo u uvjetima izolacije imati takav efekt. Ventil za takve situacije, koje su posljedice pridržavanja mjera u smislu smanjenja kontakata i životnih sloboda, dovode do ovakvih situacija. Teško je reći što se konkretno može napraviti. Svjedoci da u nekoliko europskih zemalja izbijaju opći neredi zbog strožih mjera", kazao je ugledni psihijatar koji drži da javnost iritiraju kontradiktorne poruke nekih članova stožera, ali i znanstvenika.

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

23.09.2019., Zagreb - U organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odrzan strucni skup "Nasilje u drustvu- izvor stresa i/ili profesionalan izazov za strucnjake?" Strucnom skupu su nazocili ministrica Vesna Bedekovic, prof. Marina Ajdukovic, dr Herman Vukusic i Anita Malenica iz Agencije za elektronicke medije.

"Neki znanstvenici koji su često u javnosti, prepiru se putem medija na temu pandemije i podataka, a izgleda kao da rješavaju svoje privatne sukobe. Izgledaju mi poput predsjednika i premijera. Ne shvaćaju da takvo negiranje tvrdnji dodatno potiče strah u naciji i nepovjerenje u institucije sustava", upozorava psihijatar Vukušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Treba naciju podsjećati, ali ne i plašiti'

Smatra da je situacija teška ali da treba imati strpljenja te da bi ponovno pooštravanje mjera dovelo bi do negativnih socijalnih trendova.

"Pratite upute Stožera. Jedino praćenje zapovjedne linije i discipline mogu dovesti do poboljšanja situacije", govori te napominje kako su građani srednje životne dobi veoma disciplinirani te se stoga ne slaže se s konstatacijom da se građani ne pridržavaju mjera. "Treba naciju podsjećati, ali ne i plašiti", kaže Vukušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasnim smatra i prizore s Arene te upozorava kako oni povećavaju strah i tjeskobu što je plodno tlo za porast svih vrsta nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi se sjećamo tragedije koje je 11. rujna pogodila SAD. Vidjeli smo ljude koji su se bacali s katova "blizanaca". Nikada više na televiziji niste mogli vidjeti te prizore. Takve slike podižu razinu tjeskobe i straha, nisam siguran koliko pomažu u pridržavanju mjera", zaključio je psihijatar.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo