Strenja Linić (Most) objasnila zašto je odjednom promijenila mišljenje o Lozančiću

Image
18.2.2016.
16:27
VOYO logo

Strenja Linić tako je odustala od zahtjeva koji je u ime Kluba Mosta iznijela prošlog tjedna, kada je potporu imenovanju SDP-ova Ranka Ostojića na čelo Odbora, unatoč protivljenju partnera iz Domoljubne koalicije, obrazložila potrebom da Odbor raspravi Lozančićevo razrješenje.

SDP traži osnivanje istražnog povjerenstva

Predsjednik Odbor Ranko Ostojić nakon sjednice je najavio da će SDP tražiti osnivanje Istražnog povjerenstva koji će utvrditi okolnosti oko razrješenja Lozančića. Zamjera vladajućoj većini što je odbila raspravu o smjeni dvije čelne osobe sigurnosno-obavještajnog sustava prije isteka njihova mandata, a planira tražiti i tumačenje da utvrdi je li legitimno da oni skinu tu točku s dnevnog reda, javlja Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Većina očito ne želi niti razgovarati o temi, iako znaju da mogu odbiti bilo kakav zaključak koji bi bio predložen od strane onih koji čine manjinu u odboru. Ali strah od rasprave je logičan, a onog trenutka kad u postupku inicijative za smjenu čelnih ljudi SOA-e navedete da su prekršili zakon, a zapravo nitko ne zna tko je utvrdio da je došlo do kršenja zakona, kad na onom tijelu koje je po zakonu predviđeno upravo da treba razgovarati o ovakvim temama, pa možda i samo donijeti odluku da zaista je bilo kršenja pravila, odbijen je zahtjev da se razgovara o tome, izvrši stručni nadzor i da članovi odbora budu upoznati sa svim razlozima zašto je netko smijenjen – kaže Ostojić te dodaje da javnost ostaje uskraćena za priliku da dobije informaciju zašto je predsjednica bez argumenata razriješila Lozančića.

Image

Toga nema u zakonu

- Ne može to biti način da se netko nekome sviđa ili ne sviđa, zakon ne predviđa situaciju da je izgubljeno povjerenje razlog zašto nekoga možete maknuti. Moram naglasiti da će nakon ovog odbijanja vladajućih da uopće razgovaraju o takvoj temi, SDP iskoristiti svoju mogućnost da pokrenemo postupak s istražnim povjerenstvom, zatražimo da vidimo što je bilo, ali očito da ćemo vjerojatno doživjeti istu situaciju kao tu, a to je da će vladajući pokušati i tu nadglasavanjem zaustaviti da se o ovoj situaciji išta sazna – najavljuje Ostojić. Najavljuje i da je na sljedećoj sjednici Odbora na dnevnom redu rasprava o izvješću SOA-e o obavljanju poslova za prošlu godinu, pa ga zanima tko će ga braniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- I nadam se da nikome neće pasti na pamet da tako nešto skine s dnevnog reda, ali ako ja ne budem s druge strane imao onoga s kime mogu razgovarati, onda ću ja to skinuti s dnevnog reda jer je to moje pravo – zaključio je Ostojić.

Treba ostaviti premijera da radi u miru

Iako je neki dan sa saborske govornice rekla da će tražiti da Odbor raspravlja o Lozančićevoj smjeni, Mostova Ines Strenja Linić danas je ipak glasovala protiv toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Most je nakon uvida u ovu situaciju koja je vrlo kompleksna donio odluku da nećemo tražiti saslušanje gospodina Lozančića jer ovo nije stvar u ovom trenutku pojedinca nego kompletne situacije unutar obavještajnog sustava koja očito će trebati određene promjene. Obavještajni sustav je kompleksan i za njegove promjene će trebati konsenzus svih stranaka i svih klubova i vjerojatno će trebati donijeti neka nova zakonska rješenja. Mi ostavljamo premijeru da u miru uvidom u cijelu situaciju donese svoju odluku i u tome ga podržavamo kao Most – objasnila je svoj potez Strenja Linić te dodala da u ovom trenutku ne žele ni na koji način utjecati na proces koji je u tijeku, a to je da premijer Orešković sagleda cijelu situaciju i donese svoju odluku, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo