STRAŠNO, NETKO JE UNIŠTIO GNIJEZDA ZAŠTIĆENIH VRSTA: / 'Uginulo je više od 100 ptica, jedna mi je umrla u ruci'

Image

Nepoznati počinitelj ili više njih, počinio je stravičan zločin uništivši gnjezdišta strogo zaštićenih vrsta ptica proteklog tjedna na području u blizini Peručkog jezera.

14.6.2017.
17:59
VOYO logo

Prema prvim procjenama stradalo je 15 do 20 gnijezda ovih ptica selica koje kljunom i nogama iskapaju gnijezda na nasipima i strmim riječnim obalama. Informaciju o zatrpavanju gnijezda Hrvatskoj agenciji za prirodu i okoliš javio je fotograf Miroslav Marić koji je pronašao uništena gnijezda. Odmah po dojavi na teren su izišli policija i inspekcija zaštite prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, javlja Slobodna Dalmacija.

'Uginula mi je u ruci'

'Brojne ptice u rupama su se mučile i naposljetku uginule. Na istom mjestu sam bio prije pet dana i bile su sve žive i vesele u fazi gniježđenja. Pratim tu koloniju već tri godine i od oko 4, 5 parova narasla je puno, sve dok je nisu ovoga tjedna uništili. Tužan sam, jedna iznemogla ptica, jedina živa iz gnijezda, uginula mi je u ruci. Osjetio sam njezinu toplinu i trenutak kad joj je srce prestalo kucati. Postoji osnovana sumnja da je nedjelo učinio lokalni pčelar-lovac' napisao je na svom Facebook profilu Miroslav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kome su smetale ove ptice?

Zašto su ove ptice nekom smetale nije poznato, no tamo gdje ima pčelinjaka, ima i ovih ptičjih kolonija koje se hrane kukcima opnokrilcima, odnosno pčelama, osama i stršljenima, ali i leptirima, vretencima i kornjašima. Svaki par pčelarica u prosjeku podiže 6 do 7 ptića po gnijezdu, koji su u ovo vrijeme sezone gniježđenja još nesposobni za let. U Hrvatskoj je široko rasprostranjena, a brojnost joj se procjenjuje na 5 do 10 tisuća parova.

'Uništenje i jedne kolonije pčelarica, na način da se ptice prepuste polaganom ugibanju od gladi i žeđi, tragedija u odnosu čovjeka i prirode i zaslužuje svaku osudu', kazali su iz Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo