Strasni podaci: Batine od svojih vrsnjaka dobio jer svaki drugi ucenik

13.5.2014.
10:21
VOYO logo

Istrazivanje 'Nasilje ostavlja tragove – Zvoni za nenasilje' Centra za mirovne studije provedeno na uzorku od 700 ucenika osmog razreda osnovne skole i drugog razreda srednje skole u Slavoniji, Lici i Zagrebu pokazalo je da su ismijavanje i vrijedanje, omalovazavanje i socijalno iskljucivanje medu njima svakodnevna pojava.

Vrsnjacko se nasilje cesce dogada izvan skole, gotovo 80 posto djece nade se povremeno i u ulozi nasilnika i u ulozi zrtve, dok svega pet posto ucenika sebe smatra iskljucivo zrtvom ili nasilnikom. Uzroci nasilja su, prema tumacenju samih ucenika, najcesce ljubomora ili zelja za dokazivanjem, pise Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilnici losiji ucenici, zrtve povucena djeca

Dok su nasilnici obicno dominantni i popularni ucenici visokog samopouzdanja i niske empatije, koji slabiji uspjeh u skoli i lose komunikacijske vjestine kompenziraju nasilnim ponasanjem, zrtve su cesce povucena i manje popularna djeca nizeg samopouzdanja i slabije razvijenih socijalnih vjestina.

Diskriminacija prema drugim nacionalnostima

Potresno je da cak 60 posto ucenika nije spremno druziti se s kolegama romske nacionalnosti, njih 62 posto s ucenicima s problemima u ponasanju, a socijalnu distancu prema ucenicima srpske nacionalnosti ima oko 40 posto ucenika. Otprilike isto toliko djece nije sklono druziti se s ucenicima s posebnim potrebama, a za svakog cetvrtog nepozeljni su i siromasni ucenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki treci ucenik dobio je uvredljivu ili prijetecu poruku na mobitel te uznemirujuci sadrzaj putem Interneta. Oko 36 posto ucenika nikad nije dobilo SMS-poruku koja govori lose o drugima, a 43 posto ucenika dobilo je takvu poruku vise puta.

Iako smatraju da se dobro nose s rjesavanjem sukoba, ucenici su otvoreni ucenju o temama vezanim uz mir, toleranciju i rjesavanje sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Alarmantno-stanje-u-skolama-Svaki-drugi-ucenik-dobio-batine-od-skolskih-kolega

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo