STRAŠNA TRAGEDIJA U SPLITU: / Umrla sedmogodišnja djevojčica koja je oboljela od gripe, liječnici se 20 dana borili za njezin život

Image

Koliko gripa može biti za život opasno sezonsko oboljenje nažalost pokazuje i slučaj 7-godišnje djevojčice koja je prije nekoliko dana preminula u KBC-u Split.

28.1.2017.
11:09
VOYO logo

Ona je, kako javlja Slobodna Dalmacija, 11. žrtva gripe, odnosno 11. osoba koja je preminula od komplikacija vezanih uz gripu. Najviše ih je, njih šestoro, preminulo u Splitu, a slijedi Zagreb s troje preminulih.

Borba za život

Više od 20 dana nesretna se djevojčica borila za život u Jedinici za intenzivno liječenje djece (JILD) Klinike za dječje bolesti KBC-a Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojčica je u bolnicu dospjela u vrlo teškom stanju, nakon što je samo jedan dan imala povišenu temperaturu. Odmah nakon pregleda u ambulanti na Mertojaku upućena je u KBC Split i primljena na JILD, pod sumnjom da se radi o encefalitisu koji je nastao kao komplikacija gripe, i odmah je dobila svu potrebnu terapiju. Ta gripa, koja je i dokazana laboratorijskim nalazom, "napala" je gotovo sve vitalne organe malene djevojčice.

Prijavljeno 25 slučajeve gripe

U Hrvatskoj je do sada ove sezone gripe prijavljeno više od 25 tisuća slučajeva gripe, no stvarna je brojka zasigurno i veća, budući da mnogi gripu preleže kod kuće i ne javljaju se svojim obiteljskim liječnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj sezoni gripe, koja je umnogome uranila u usporedbi s prošlogodišnjom sezonom gripe koja je bila blaga i koja je došla tek krajem siječnja, prevladava tzv. sezonska gripa ili gripa H3N2. Ona može u tijelu napasti sve vitalne organe, kao što su srce, pluća, mozak, bubrezi... i može prouzrokovati ozbiljne komplikacije, a ponekad i smrt.

Povećana smrtnost

Razloge povećane smrtnosti od gripe treba prije svega tražiti u izbjegavanju cijepljenja protiv gripe. Naime, mnogi građani posljednjih 4 do 5 godina ne cijepe se protiv ovog sezonskog oboljenja koje može biti smrtonosno, poglavito za starije ljude i kronične bolesnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U jednom trenutku nastala je kampanja protiv cijepljenja i velika većina ljudi, koji su se do tada cijepili protiv gripe, odustala je od cijepljenja. Umjesto redova pacijenata koji su se željeli cijepiti imali smo slučajeve da bi dnevno samo nekoliko, i to starijih ljudi, željelo obaviti cijepljenje. Zbog toga smo dvije godine zaredom od 60 tisuća doza cjepiva uništili neiskorištenih barem 30 tisuća. I naravno, stvorili smo novčani gubitak... Ta antikampanja je rezultirala znatno manjim brojem cijepljenih, posebno rizičnih skupina, a time možemo dobrim dijelom objasniti i višak smrtnosti od komplikacija gripe', rekla je dr. Jasna Ninčević, ravnateljica Nastavnog zavoda.

Gripa okidač za kronične bolesti

Europski Centar za kontrolu zaraznih bolesti barata informacijom da u Europi godišnje od posljedica gripe premine 36 tisuća ljudi, odnosno identično broju poginulih u prometnim nesrećama. Razmjerno toj brojci, broj smrtnih slučajeva vezanih uz gripu u Hrvatskoj bi godišnje iznosio nekoliko stotina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj do sada evidentiranih smrtnih slučajeva u Hrvatskoj od gripe zasigurno nije stvaran, pogotovo ako se zna da je gripa "okidač" za sve kronične bolesti. Uz to, u Hrvatskoj postoji i vrlo kompliciran sustav prijavljivanja bolničkih smrti od gripe, jer se u takvom slučaju mora ispunjavati obrazac od četiri stranice u kojem se mora navesti da je netko preminuo od gripe. U današnjem vremenu, kada u Hrvatskoj nedostaje "more" liječnika i medicinskih sestara, teško da netko ima vremena ispunjavati obrazac od četiri stranice kako bi dokazao da je netko preminuo od gripe. Stoga je broj preminulih od gripe zasigurno podcijenjen.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo