STRAŠNA HRVATSKA STVARNOST: / 'Nije lako, zovu stalno iz banke, krediti, opomene, katastrofa...'

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Nel Pavletic

Najnoviji podaci Porezne uprave otkrili su zabrinjavajuću statistiku prema kojoj je od siječnja do prosinca prošle godine bilo 7.413 tvrtki i obrtnika koji nisu isplaćivali dohotke za čak 25.

23.2.2016.
19:47
PIXSELL/Ilustracija, Nel Pavletic
VOYO logo

Kako ovu hrvatsku specijalnost proživljavaju oni koji su se našli u njoj RTL je provjerio u matuljskom TIBO-u.

U ovom slučaju, država je državu stavila na stup srama. Gordan i Mario već 20 godina na poslu dijele i dobro i zlo, a proteklih šest mjeseci rade, a ne dobivaju plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mario Zajiček kazao je kako još uvijek postoji nada da će dobiti otpremnine, a nada se i da bi moglo doći do nastavka proizvodnje.

Image
POGLEDAJTE NOVI POPIS: /

Ovo su poslodavci koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće. Ima ih više od 7.000...

Image
POGLEDAJTE NOVI POPIS: /

Ovo su poslodavci koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće. Ima ih više od 7.000...

"Žalosno je da u današnjem 21. stoljeću mi dolazimo na posao i šest mjeseci radimo bez plaće. To gotovo da nije bilo ni u robovlasničkom društvu", kazao je radnik Gordan Frlan i dodao da je "država nijemi svjedok svega toga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ima novca za službenike?

Gordan ima dvoje djece koji znaju da on ne prima plaću pa puno i ne pitaju. Kazao je kako plaća račune "koji su bitni", dok druge stavlja na stranu.

"Nije lako, zovu stalno iz banke, krediti, opomene, katastrofa", opisao je Frlan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici se pitaju kako Vlada može redovito isplaćivati plaće po ministarstvima, a njima koji također rade za državu ne da plaću pola godine.

Radnik Ivo Šepić kaže kako je država okrutna te da "nikako ne brine za radnika" te da oni nemaju nikakva prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici koji šest mjeseci nisu primili plaću posuđuju novac za kruh, ali i za benzin kako bi došlo na posao.

HURS traži da Vlada omogući isplatu minimalnih plaća

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) upozorila je u utorak u pismu premijeru Tihomiru Oreškoviću da Vlada na prošlotjednoj sjednici nije donijela odluku o odobrenju sredstava za Agenciju za isplatu radničkih potraživanja, kako bi se isplatile minimalne plaće radnicima koji ih dugo čekaju, ali je odobrila sredstava na teret proračunske zalihe za potrebe zbrinjavanja migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dan 1. veljače Agencija je imala 155 neisplaćenih zahtjeva poslodavaca za 1201 radnika, u ukupnom iznosu većem od 3.876.000 kuna. Ta sredstva nemoguće je isplatiti bez novog proračuna ili odgovarajuće Vladine odluke, poput one koja je donesena za zbrinjavanje migranata, upozorava HURS.

Takvu odluku Vlade zatražili smo na sastanku premijera i suradnika sa sindikalnim čelnicima, podsjetivši potom i premijera i ministricu rada u više navrata na nužnost njezinog donošenja. Nažalost, u Vladi očito za to nisu imali sluha koliko ga imaju za druge ranjive skupine kojima se pomaže, ističe HURS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne želeći ni na koji način polemizirati o političkim stavovima i odlukama vezanim uz gorući problem velike migracije u zapadnu Europu, iz HURS-a pitaju čime su se egzistencijalno ugroženi radnici i njihove obitelji zamjerili Vladi koja se prema njima odnosi "kao prema trinaestom prasetu".

Nastavi li Vlada odvraćati glavu od problema radnika, možemo očekivati samo porast trenda iseljavanja iz Hrvatske, pa će trenutne radničke probleme uistinu nadomjestiti problematika migracija, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo