pregled / Stranke nakon izbora: u SDP-u i HSS-u potresi, HDZ zaokupljen sastavljanjem Vlade, problemi u Živom zidu

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prva velika promjena dogodila se u SDP-u.

14.9.2016.
21:49
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Kao što se moglo i očekivati, nakon prijevremenih parlamentarnih izbora u političkim strankama, više-manje, događaju se promjene. Prva velika promjena zadesila je SDP. Nakon što je Narodna koalicija na čelu s tom strankom doživjela poraz, šef SDP-a Zoran Milanović najavio je da se više neće kandidirati za predsjednika i pozvao tijela stranke da pokrenu proces unutarstranačkih izbora. Vrlo brzo javili su se i kandidati za njegova nasljednika, pa već sada znamo da na Milanovićevo mjesto žele doći Ranko Ostojić, Tonino Picula i Domagoj Hajduković. Spremnost da u fotelju predsjednice sjedne izrazila je u razgovoru za portal Vijesti.hr Aleksandra Kolarić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-u sasvim očekivano primirje. Glavna preokupacija su pregovori s Mostom i sastavljanje nove saborske većine i Vlade. No, za očekivati je da će nakon što je u kratkom periodu uspio dignuti rejting stranke i pobjediti na izborima, Plenković krenuti s provjetravanjem stranke. No, na to valja pričekati još neko vrijeme, barem dok se ne sastavi saborska većina i Vlada. 

HSS je na ovim izborima povećao broj saborskih mandata, s jednog na njih pet, ali predsjednik "seljaka" Krešo Beljak ipak ima probleme s unutarstranačkom disciplinom. Danas je tako javno obznanio da je suspendirao stotinjak članova stranke, uključujući i europarlamentarku Marijanu Petir. To je, očekivano, izazvalo žestoke reakcije, pa je međuostalim Petir javno iskritizirala šefa stranke poručivši mu da je sve to napravio iz straha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam primila nikakvu odluku o svojoj suspenziji, koju je gospodin Beljak najavio prije nekoliko trenutaka. Ova odluka gospodina Beljaka izraz je straha moje najave da ću se kandidirati za predsjednicu stranke te mojom suspenzijom želi onemogućiti moju kandidaturu na unutarstranačkim izborima i stvoriti uvjete da nastavi sa sustavnim razaranjem HSS-a. Gospodin Beljak uništio je ugled HSS-a i mora otići. Nije bio iskren prema stranačkom članstvu, sklopio je koaliciju koju članstvo nije podržalo, a koja je rezultirala porazom na parlamentarnim izborima, te se sada želi riješiti svih onih koji se ne slažu sa smjerom kojim želi stranku povesti, a to je u propast. Pozivam gospodina Beljaka da prizna vlastitu odgovornost i odstupi s mjesta predsjednika stranke, povuče najavljene suspenzije te raspiše unutarstranačke izbore na kojima će članstvo HSS-a imati priliku izabrati kojim smjerom želi ići", rekla je Petir.

S druge strane, u, najvećem iznenađenju ovih izbora, Živom zidu problemi. Ivan Vilibor Sinčić tri dana prije izbora osniva novu stranku, a samo dan poslije izbora ne zna gdje mu se nalazi jedan izabrani zastupnik. Kreću međusobne optužbe i kritike. A prema svemu sudeći sve to neće tako brzo završiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći gubitnici ovih izbora su pravaši. Ni jedan od njih nije uspio ući u Sabor pa shodno tome "padaju" i ostavke. U istom danu odlaze predsjednik HSP-a AS Ivan Tepeš i predsjednik HSP-a Daniel Srb.

Kod ostalih stranaka koje su osigurale parlamentarni status zasad nema ozbiljnijih problema. Ali ostaje činjenica da su ovi izbori mnogim političkim akterima u zemlji i njihovim strankama stvorili probleme i da rješenja na iste nisu baš tako blizu. Sve u svemu, pred nama je uzbudljivo razdoblje u stranačkom životu Lijepe naše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo