Ima i olakotna okolnost / Stranka USKOK-ovog optuženika Zlatka Pinjuha kažnjena jer je od države tajila donacije

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Postupak protiv Pinjuhove stranke - koju je osnovao nakon istupanja iz HDZ-a sredinom 2019. - pokrenulo je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku

26.10.2023.
11:42
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

USKOK-ov optuženik Zlatko Pinjuh, bivši načelnik Općine Čeminac, ponovno ima problema s pravosuđem. Hrvatska narodna lista (HNL) - stranka USKOK-ovog optuženika Zlatka Pinjuha, bivšeg načelnika Općine Čeminac - koja je na prošloljetnim prijevremenim izborima osvojila većinu u općinskom vijeću, prekršajno je kažnjena zbog kršenja Zakona o financiranju političkih stranaka, navodi N1. Nepravomoćnu presudu donio je sud u Belom Manastiru.

HNL nije na vrijeme dostavio Državnom izbornom povjerenstvu polugodišnje izvješće o donacijama. Prema naprevomoćnoj presudi HNL lani u informacijski sustav za nadzor financiranja političkih stranaka nije upisao koliko je donacija primio kao potporu za svoje političko djelovanje. Stranci je zbog toga izrečena novčana kazna od 1330 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Pinjuh zanimljivim manevrom pokušava izbjeći zatvor, građani podijeljeni, no kritičar: 'Opet će dobiti izbore'

Izlazak iz HDZ-a zbog USKOK-a

Postupak protiv Pinjuhove stranke - koju je osnovao nakon istupanja iz HDZ-a sredinom 2019. - pokrenulo je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pinjuh i još 15 članova HDZ-a izašli su iz lokalne organizacije te stranke, kada je USKOK upao u Općinu Čeminac.

Teret Pinjuhovih ranijih osuđivanja

Nakon višemjesečnih izvida protiv Pinjuha je otvoreno nekoliko istraga od kojih su neke već rezultirale i optužnicama. Proveo je neko vrijeme i u istražnom zatvoru zbog čega je morao napustiti načelničku funkciju. Tereti ga se, među ostalim, za izvlačenje novca iz općinskog proračuna, zapošljavanje članova obitelji, lažiranje dokumentacije, pritiskanje svjedoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč svemu tome HNL je pobijedio na prijevremenim izborima, te su Pinjuh i još tri člana njegove stranke ušli u općinsko vijeće.

Sud je tijekom postupka u tri navrata uputio poziv stranci da se očituje u optužbama za neprijavljivanje donacija, no niti na jedan nisu odgovorili. Na kraju je prvostupanjska presuda donijeta bez saslušanja predstavnika HNL-a. Odmjeravajući kaznu sud je zaključio kako je olakotno to što u ovom slučaju nije bilo nikakvih štetnih posljedica, dok je otegotna okolnost bila ranija prekršajna osuđivanost Pinjuhove stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo