kritična situacija / Strane klinike nude stipendije studentima medicine: Hrvatsku čeka dodatni ponor zdravstvenog sustava?

Image
Foto: Thinkstock.com

Liječnici su traženi svugdje u Europi pa su nezadovoljni penalizirajućim ugovorima koji ih vezuju za ustanove u kojima rade u Hrvatskoj. Natječaji na riječkom i osječkom fakultetu mogli bi pogoršati situaciju

18.12.2017.
9:07
Thinkstock.com
VOYO logo

Mjesečna stipendija od 282 eura tijekom četiri godine, četverotjedna praksa dvaput godišnje uz plaćen put i smještaj, redovno praćen i vrednovan rad stipendista... Uvjet je poznavanje osnova njemačkog jezika i spremnost na njegovo daljnje učenje. Zvuči kao studij iz snova.

Tako naime, zvuči natječaj za sve studente medicine koji je prije nekog vremena otvoren na riječkom i osječkom Medicinskom fakultetu, piše Večernji list. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva su fakulteta sklopila ugovor s AMEOS grupacijom inozemnih klinika koja studentima nizom pogodnosti olakšava izobrazbu, a onda i omogućava specijalizaciju i posao u nekoj od bolnica u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. Opisani uvjeti već su privukli 90 studenata, kako su potvrdili iz Liječničke komore, prokomentiravši kako je ovo izrazito poticajno za mlade studente koji žele biti liječnici. 

Ovakvi uvjeti su međutim još jedan udarac za hrvatski nacionalni zdravstveni sustav, koji je ionako u kritičnom stanju. Već sada nedostaje liječnika, a u narednih deset godina umirovit će ih se više od 4000. Nositelji zdravstvenih politika trebaju jasan plan kako buduće mlade doktore uvoditi u sustav i učiniti ga održivim, umjesto pasivnog promatranja ovakvog regrutiranja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rani headhunting ili stipendiranje hrvatskih studenata od strane inozemnih poslodavaca kojim se olakšava odlazak mladih liječnika iz naše zemlje nije dobro za budućnost hrvatskog zdravstvenog sustava u kontekstu njegove održivosti i dostupnosti", kaže dr. Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore. 

Međutim, strane headhunting agencije i lanci klinika samo legalno koriste situaciju kakva je u Hrvatskoj. Liječnici su traženi svugdje u Europi pa su nezadovoljni penalizirajućim ugovorima koji ih vezuju za ustanove u kojima rade u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako bi se i kod nas uz malo volje mogli uspostaviti slični uvjeti. 

"Žalosno je da nam strani headhunteri moraju otvarati oči i zorno pokazati koliko je nužna promjena načina razmišljanja kod naših obnašatelja odgovornih funkcija, poglavito ravnatelja zdravstvenih ustanova, gradonačelnika i župana", ističe dopredsjednik Komore, piše Večernji.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo