Pitali smo vas /

Strah od nuspojava: Čak 80 posto RTL-ovih čitatelja se ne želi cijepiti AstraZenecinim cjepivom!

Image
Foto: PIXSELL

Polovina građana Hrvatske izjasnila se da se želi cijepiti protiv koronavirusa

17.3.2021.
9:45
PIXSELL
VOYO logo

Tema cijepljenja protiv koronavirusa je od početka godine postala ključna rasprava od svjetske važnosti. I dok se na početku činilo da će biti problem nagovoriti ljude da cijepljenje, to je palo u drugi plan zbog nedostatka samog cjepiva. 

Sada većina ljudi kaže da bi se cijepila, no problem je - kojim cjepivom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponajviše u posljednjih tjedan dana od kada su vodeće europske zemlje zaustavile cijepljenje cjepivom AstraZenece.

Povjerenje prema AstraZenece cjepivu značajno je palo

U prvih tjedan dana ožujka polovina građana Hrvatske imala je namjeru cijepiti se protiv koronavirusa, pokazalo je regionalno online istraživanje agencije Valicon koje smo objavili u utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željelo se provjeriti i kakav odnos imaju građani prema cjepivima različitih proizvođača, odnosno u koje imaju najviše povjerenja. Građani Hrvatske na prvom mjestu biraju Pfizerovo cjepivo, njih 25 posto, dok se ruski Sputnik V nalazi na drugom mjestu s čak 13 posto građana koji u njega iskazuju najveće povjerenje, iako ovo cjepivo još nije odobreno u Europskoj Uniji.

Image
veliko istraživanje /

Polovina građana Hrvatske želi se cijepiti: Najviše im se sviđa Pfizer, a za drugo biraju cjepivo koje još nije ni odobreno

Image
veliko istraživanje /

Polovina građana Hrvatske želi se cijepiti: Najviše im se sviđa Pfizer, a za drugo biraju cjepivo koje još nije ni odobreno

Isto tako cjepivo Johnson&Johnson, koje je za sada samo odobreno u Americi, je  dobro ocijenjeno. Najvjerojatniji jer se radi o jednodoznom cjepivu.

Istraživanje je provedeno prije nego što je velik broj zemalja obustavio cijepljenje AstraZenecinim cjepivom, tako da je povjerenje prema tom cjepivu značajnije palo u Hrvatskoj.

Stoga smo na našoj stranici odlučili pitati čitatelje - Biste li se cijepili cjepivom AstraZenece?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anketu je ispunilo 5.264 čitatelja od kojih je 80 posto odgovorilo da se ne želi cijepiti AstraZenece cjepivom, tj. čak 4.234 čitatelja. AstraZenecu bi ipak primilo 20 posto naših čitatelja, njih 1030.

Image
Foto: RTL

Zanimljivo je napomenuti da stručnjaci kažu kako i druga cjepiva imaju slične nuspojave s poremećajima zgrušavanja krvi, a epidemiolog Bernard Kaić je za RTL.hr istaknuo i da se čak 20 posto smrti od Covida-19 dovodi u vezi s problemima sa zgrušavanjem krvi, tako da je samo u Hrvatskoj riječ o oko tisuću smrti, dok od nuspojave cjepiva imamo zabilježeno svega nekoliko slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo