Nema oboljelih u Hrvatskoj / Strah od koronavirusa u Europi i dalje jak: U Bruxellesu održan izvanredni sastanak

U Europi je trenutačno 46 oboljelih osoba

13.2.2020.
18:37
VOYO logo

Najsmrtonosniji dan po broju umrlih i zaraženih od koronavirusa je za nama.

Žrtava je čak dvostruko više nego dan prije, a oboljelo je višestruko više ljudi. Na kruzeru u Japanu, na kojem je i šestero Hrvata, sve više putnika sa simptomima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koronavirus nije potvrđen u Hrvastkoj, muškarac iz Zaboka nije zaražen.

Mladoj ženi oboljeloj od koronavirusa u Wuhanu nadu u izlječenje daje tek rođeni sinčić. Na svijet je došao carskim rezom prije nekoliko dana, za razliku od majke, ne pokazuje nikakve znakove bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Beba pokazuje vitalne znakove te je zdrava. Napredovao je na težini otkako se rodio. O njemu brine šest sestara 24 sata na dan'', rekla je glavna medicinska sestra Yang Xinfeng.

Svi se nadaju da će uskoro kući baš kao i sedmero izliječenih pacijenata, u bolnici u Wuhanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svi su se dobro brinuli o nama, za dušu i tijelo tako da smo se brzo oporavili. Želim svima poručiti da se ne brinu, mi smo se oporavili i vjerujemo da ćemo dobiti bitku protiv ovog virusa'', rekla je pacijentica Lu.

Borba još traje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umrlih je 1370, više od 60 tisuća ih je zaraženo u svijetu, dok je 6276 izliječenih.

Zabrinjava da je proteklih tjedana dnevno umiralo između 80 i stotinu ljudi, no u posljednja 24 sata preminulo je više od 250 zaraženih. Rapidno je porastao i broj novooboljelih, gotovo 15 tisuća novih slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzrok ovako naglog skoka je to što se počelo koristiti širu definiciju za dijagnosticiranje novih slučajeva.

Najviše umrlih i zaraženih je u kineskoj pokrajini Hubei.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U srijedu do ponoći bilo je 52.526 potvrđenih slučajeva u 31 regiji i Xinjiangovom proizvodnom i građevinskom korpusu, uključujući 8.030 teških slučajeva", rekao je Mi Feng, glasnogovornik kineske Nacionalne zdravstvene komisije.

Prvi smrtni slučaj potvrđen je u Japanu. Riječ je o ženi u osamdesetim godinama, koja je u bolnici bila od početka veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sumnjalo se da ima upalu pluća, koju je uzrokovao koronavirus. Nakon njezine smrti obavljeno je testiranje, koje je potvrdilo zarazu koronavirusom", kazao je Katsunobu Kato, japanski ministar zdravstva.

U Europi je trenutačno 46 oboljelih. Zbog ove epidemije u Bruxellesu je održan izvanredni sastanak ministara zdravstva. Europa se priprema te je oprezna, poručio je hrvatski ministar zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Komisiju se poziva na tijesnu suradnju i pružanje podrške državama članicama u području nadzora, procjene i upravljanja rizikom i te razvojem medicinskih protumjera za novi koronavirus. Komisija može podržati države članice prenamjenom postojećih financijskih mehanizama EU kako bi se osigurali dostupnost lijekova i zaštitne opreme'', poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

U Hrvatskoj oboljelih nema. Bolnica u Zaboku potvrdila je kako pacijent koji se vratio iz Kine, a primljen je na epidemiologiju nema koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo