sve manje žena u politici / 'Štraca, krava, glupača': zašto nitko ne reagira na šovinističke uvrede upućene hrvatskim političarkama?

Hrvatske političarke nerijetko na društvenim mrežama 'časte' najgorim uvredama.

21.9.2016.
20:15
VOYO logo

Novi saziv Sabora ima najmanje zastupnica u modernoj povijesti - samo 19.  Zašto nema više žena u političkom vrhu? I one koje se odluče jurišati na vodeće stranačke pozicije, nađu se pod jakim udarom dijela javnosti.

"Pu** kravo bolesna", "Luda samohlepna baba", "Kravetina", "Kobila", "Štraca", "Zokiju može čistiti samo cipele", samo su neke od uvreda upućene hrvatskim političarkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponekad su te uvrede anonimne i stižu samo na web adrese, ali nekad završe i pred kućnim vratima.

"Ne prepadnem se, nego osjetim prije svega užasan bijes zbog nemoći. Bijes što tima, a među takvima su i žene, ne mogu odgovoriti. Ja sam se često srela primjerice sa 'začepi gubicu', 'ako je ti ne začepiš, začepit ćemo ti je mi' i onda u nastavku sve sa čime se može zažepiti usta. Jako vulgarno, odvratno i ispod svake razine. Ali nisam naišla da se učestalo tako vrijeđa muške političare", kaže bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjakinja za komunikaciju na internetu Mia Biberović zapaža da kada je riječ o muškarcima, komentiraju se njihov stav, potez i ponašanje. Ako je riječ o ženama - njihov izgled.

"Ako uzmemo primjer naše predsjednice, često je zovemo Kolinda, čak i u naslovima. Možda je problematično što ima dva prezimena, ali u istom ćemo naslovu naći Kolinda i Hajdaš Dončić. Zašto političara oslovljavamo punim imenom i prezimenom, a predsjednicu imenom?", kaže Biberović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žene u našem patrijahalnom društvu prolaze užasno lose. Žene se gura u dom, u majčinstvo, u private sfere u neke mekane djelatnosti. Žene u politici imaju problema upravo zato što su žene, i stalno nas se pokušava maknuti iz javnog prostora", kaže bivša članica SDP-a Aleksandra Kolarić.

Problem je što govor mržnje, koji dijelom spada pod kazneni zakon, rijetko tko prijavljuje, pa tako nije niti puno slučajeva procesuirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesna Škulić odlučila je da neće šutjeti. Tek što je najavila kandidaturu za predsjednicu SDP, na svoju je adresu počela dobivati strašne uvrede. 

"Na žalost, žene s ivaliditetom su dvostruko diskriminirane, i zato što su žene, i zbog invaliditeta, to je zapravo dvostruki udar. Ali ja to ne želim pretvoriti u negativnu priču", poručuje Škulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je prijavila Agenciji za elektroničke medije. Danas je na njezinu stranu stao i stranački kolega Ranko Ostojić. Kolarić i Kosor ostale su osamljene. 

Prilično je obeshrabrujuće kada pomislimo da je od izjave Ante KovačevićaVesni Pusić da je žena stvorena za madraca, a ne za mudraca - prošlo 15 godina, kao i to da je u tadašnjem sazivu Sabora sjedilo 14 žena više nego sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Motivacija za više žena na listama bit će kazne od 50.000 kuna po listi za stranku koja ne bude imala 40 posto žena, doduše tek od sljedećih izbora. 

Iako, ako se društvo ne promijeni, žene će u politici morati nabaviti doista debelu kožu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo