STROŽE MJERE / Beroš otkrio što će biti s medicinarima koji se odbiju testirati ili cijepiti: 'Oni će napraviti problem sebi, ali i sustavu...'

Image
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježen 1291 novi slučaj zaraze, a 12 osoba je preminulo

24.9.2021.
10:50
Željko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Nacionalni Stožer civilne zaštite na svojoj je redovnoj tjednoj konferenciji za medije objavio najnovije podatke o pandemiji koronavirusa, mjerama koje će poduzeti i cijepljenju.

Već ranije je objavljeno da je u posljednja 24 sata zabilježen 1291 novi slučaj zaraze, a ukupno aktivnih slučajeva je 8517.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima je 678 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 92 pacijenata. U posljednja 24 sata preminulo je 12 osoba zaraženih koronavirusom.

Image
STOŽER OBJAVIO /

U Hrvatskoj je danas 1291 novi slučaj zaraze, a preminulo je 12 osoba. Na respiratoru su 92 pacijenta

Image
STOŽER OBJAVIO /

U Hrvatskoj je danas 1291 novi slučaj zaraze, a preminulo je 12 osoba. Na respiratoru su 92 pacijenta

Više od 10 tisuća je bilo testiranih, a pozitivnih više od 12 posto. Devet novih osoba je na respiratoru, objavljeno je na konferenciji za medije. Među preminulima su tri osobe cijepljene, dvije s dvije i jedna s jednom dozom, a imale su komorbiditete. Potrošili smo 3,3 milijuna doza cjepiva, a cijepljenje je završeno za 1,6 milijuna osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da imamo tjedni trend rasta od 0,7 posto. Incidencija je 386,9, najniža u Istarskoj, 135, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj, 585. "U EU-u smo po incidenciji na 24. mjestu. Najnižu imaju Poljska i Mađarska, a najvišu Slovenija i Litva", kazao je Capak. "Sedamdeset i tri posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno, na respiratoru je 83 posto necijepljenih, među preminulima 76 posto, a među novooboljelima 81 posto", rekao je Capak.

'Najviše obolijevaju školska djeca'

Govorio je o situaciju u školama. "Imamo 260 pozitivnih školske dobi, to je oko 20 posto. Od 14. rujna najviše obolijeva dobna skupina od 10 do 19 godina", kazao je i dodao da ima 2038 učenika koji su oboljeli. Capak je kazao da ne moraju cijeli razredi ići u samoizolaciju kada se jedan učenik iz razreda zarazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po novom dokumentu će biti stavljeni u samoizolaciju samo oni učenici koji su u istoj klupi ili sjedili dva metra od njega ili se vozili blizu 15 minuta u zatvorenom prostoru s njim", rekao je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš je kazao da je među hospitaliziranima i umrlima najviše necijepljenih. "Najveći dio onih koji su nas napustili mogli su ostati s nama da su se cijepili", rekao je Beroš. 'Devet od 10 liječnika u sustavu je cijepljeno. No, devet od 11 bolesnika koji su na respiratoru, nisu bili cijepljeni. To nije samo nebriga za naše zdravlje nego i nebriga za liječničko osoblje", kazao je Beroš. Objasnio je da je sreća što delta soj reagira na cjepivo koje je razvijeno za ranija cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razvija se cjepivo za delta soj, koje će biti još učinkovitije. Sreća je da i ovo cjepivo djeluje na delta soj", kazao je Beroš. Rekao je da je bilo kratkog odgađanja nekih operacija u KBC-u Split. "Opterećenje sustava Covid pacijentima utječe na pružanja zdravstvene zaštite ostalim pacijentima", kazao je Beroš.

'Tko izostane s posla, neće dobiti naknadu'

"Brinite se o zdravlju nacije i stanju zdravstvenog sustava", kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li donesena odluka o Covid potvrdama u zdravstvu, Beroš je rekao da je čitav postupak usmjeren prema povećanju sigurnosti pacijenata i liječnika. "Testiranje planiramo dva puta tjedno. Oni koji se ne žele testirati, cijepiti, a nisu ni preboljeli, ne znam kako bih opisao njihovo ponašanje. Testiranja će u prvom trenutku biti besplatna, ali to ne može biti dovijeka. Ako netko ne želi, morat će se to upisati u evidenciju radnog vremena i njihov izostanak. Tko se ne želi testirati, neće moći biti na poslu. Napravit će problem i sustavu i sebi. Ako neopravdano izostanu s posla, neće za to dobiti naknadu", kazao je Beroš.

Na konkretno pitanje koliko dugo ćemo plaćati testove necijepljenim zdravstvenim djelatnicima, Beroš je rekao da ne zna odgovoriti na to pitanje jer ne zna koliko će trajati epidemija. "Sredstva su osigurana, ali ne mogu govoriti o kolikom se iznosu radi", kazao je Beroš. "Postoji i kontrola bolovanja. A ne željeti testirati se ne može biti razlog za otvaranje bolovanja", kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Produljit će se trajanje Covid potvrda na 12 mjeseci

Na pitanje hoće li se produljiti trajanje Covid potvrda, Capak je kazao da će one trajati 12 mjeseci. "To će biti pripremljeno u dokumentima za 1. listopada", kazao je Capak. "Zadnjih nekoliko dana bilježimo pojačani interes za cijepljenje. Nadamo se da će se taj trend nastaviti. Iako su to sve male brojke i s njima ne možemo biti zadovoljni", kazao je Capak.

Beroš je rekao da se 2,5 puta prošlog tjedna povećalo cijepljenje u zdravstvenom sustavu. "Ne znam je li to rezultat najave uvođenja Covid potvrda u zdravstveni sustav", rekao je. Beroš je potvrdio da se uvođenje Covid potvrda odnosi ne samo na liječnike i medicinske sestre, nego na sve koji rade u zdravstvenom sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi koji ulaze u bolnički krug, moraju imati Covid potvrdu. I oni koji povremeno dolaze, kao što su serviseri", rekao je Capak.

Na pitanje o zaraznosti onih koji su cijepljeni Beroš je rekao da su svjesni teškoća, ali da je najbolje što imaju uvođenje Covid potvrda. "One pružaju najveću moguću sigurnost, ne maksimalnu", rekao je Beroš. Capak je rekao kako se zna da osobe koje su se cijepile mogu prenijeti bolest, ali da su najslabija karika u Covid potvrdama oni koji su testirani. "Oni mogu oboljeti i mogu biti u inkubaciji. Oni su najslabija karika. Preporuka je da se svi cijepe. Cijepljeni i oboljeli mogu najmanje prenijeti bolest", rekao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da ne zna odgovoriti na pitanje imaju li cijepljeni i oboljeli manje virusa u sebi, ako se zaraze. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je da ništa nije sto posto i da nema sigurnosti, ovisno o situaciji u kojoj se nalazite. "Puno ima elemenata zašto će se netko inficirati. Sve mjere moramo poduzeti da bismo zaštitili najranjivije", kazala je Markotić.

'Otvorena je mogućnost uvođenja Covid potvrda u obrazovanju'

Na pitanje može li se očekivati uvođenje Covid potvrda za osoblje u školama, Capak je rekao da ove godine ima više oboljelih nego prošle školske godine. "U ovom trenutku ne razmišljamo o tome i ne planiramo, ali takva mogućnost je uvijek otvorena", rekao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš je rekao da ne razumije da netko iz zdravstvenog sustava može biti protiv cijepljenja i da su komorama poslali dopis da se o takvim izjavama očituju. 'Osuđujem takve izjave", kazao je Beroš.

Hoće li se ublažavati mjere?

Na pitanje o Vladinom Znanstvenom savjetu, ministar Davor Božinović je rekao da je sastav Savjeta kakav je i bio. "Kad će se sazvati sljedeći Savjet, nemam odgovor", rekao je i dodao da je Stožer operativno tijelo koje na dnevnoj bazi prati sve što se događa u Hrvatskoj i svijetu. "Danas smo u situaciji, iako nema nekih novih mjera nigdje, svaka zemlja ih dizajnira prema sebi. Ima sve više razlika u intenzitetu mjera. To ovisi o tome kolika je razina procijepljenosti. Pa oni koji imaju više od 70 posto, više se otvaraju. A oni koji imaju manje moraju balansirati", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U mjerama moramo učiti sve da se smanji prijenos zaraze, posebno je to kod masovnih okupljanja u zatvorenim prostorima. Mi mjere donosimo na način da se zaštitimo od onih situacija i većih okupljanja u zatvorenom gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoćemo li ići prema daljnjoj liberalizaciji, najbrži put je cijepljenje", rekao je Božinović.

"Postoji bazen ljudi koji je daleko veći od antivakserskih, koji postavljaju pitanja i imaju neke strahove. Najbolje bi bilo kada bi zdravstveni sustav s njima mogao popričati. Ne pomaže ako iz zdravstvenog sustava dolaze poruke da se treba cijepiti ako se netko zarazi, što smo jučer čuli", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo