LIJEČNICI GADNO POGRIJEŠILI / Bebu cijepili protiv korone: 'Odmah je prebačena u bolnicu. Razvila je antitijela...'

Jednomjesečno dojenče u srpnju je pogreškom cijepljeno protiv covida-19, umjesto protiv hepatitisa", rekao je za AFP dječji infektolog s Egejskog sveučilišta

23.9.2021.
19:37
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jednomjesečno dijete "pogreškom" je cijepljeno u Turskoj protiv covida-19, ali je dobro, rekao je u četvrtak liječnik koji ga prati, što je prvi poznat slučaj cijepljenja dojenčeta u svijetu koji je uznemirio javnost.

"Jednomjesečno dojenče u srpnju je pogreškom cijepljeno protiv covida-19, umjesto protiv hepatitisa", rekao je za AFP dječji infektolog s Egejskog sveučilišta Zafer Kurugol koji prati malenog.

Kurugol je rekao da je zdravstveni radnik koji je davao cjepivo u okolici Izmira odmah uvidio pogrješku i obavijestio nadležne. Dijete je odmah prevezeno u sveučilišnu bolnicu u Egeju, gdje je pregledano i praćen mu je srčani ritam.

'Napustio je bolnicu potpuno zdrav'

Liječnici su ga pratili tjedan dana i nisu otkrili nikakve negativne posljedice. "Napustio je bolnicu potpuno zdrav, kakav je i došao (…) Nije imao ni nuspojave koje ponekad imaju odrasli, poput povišene temperature. Majka ga je nastavila dojiti", rekao je Kurugol.

Djetešce kojemu su danas 4 mjeseca je zdravo i liječnici ga redovito pregledavaju. Pretrage su pokazale da je razvio antitijela na covid-19, dodao je infektolog koji nije htio reći kojim je cjepivom dijete cijepljeno. U Turskoj se trenutačno primjenjuju dva cjepiva, BioNTech-Pfizerovo i CoronaVac.

Cijepili veći broj dojenčadi?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je na upit agencije France Presse rekla da ispitivanja još traju, ali da "treba više dokaza o kratkoročnom i o dugoročnom djelovanju infekcije virusom SARS CoV-2 kod djece te o profilu neštetnosti cjepiva među djecom, kako bi se utvrdile prednosti i rizici cijepljenja" mladih osoba.

Tvrtka Pfizer je ovog tjedna objavila da su kliničkim ispitivanjima koja upravo vodi obuhvaćena i djeca od šest mjeseci naviše. Jedini podatci koje je Pfizer dosad objavio odnose se na cijepljenje djece od 5 do 12 godina protiv covida.

Kurugol je na televiziji izjavio da je "veći broj" dojenčadi pogrješkom cijepljen protiv covida u zdravstvenim ustanovama i da će se uskoro objaviti studija o tim slučajevima. Tursko ministarstvo zdravstva najavilo je administrativnu istragu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali