Stotine na Jelačić trgu protiv EU, 'padale' i psovke

'Ni pod koju cijenu ne smijemo u EU. EU će prije ili kasnije propasti', poručeno je na skupu protiv ulaska u Europsku uniju na kojem su se u Zagrebu okupile stotine građana.

14.1.2012.
12:18
VOYO logo

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održan je skup "Za Hrvatsku - NE u EU" u organizaciji Vijeća za Hrvatsku - NE u EU kojim je zahtijevana odgoda referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Dijelili su se i promotivni leci Iz Jugoslavije u Euroslaviju? čiju izradu je sufinancirala i skupina zastupnika iz EU parlamenta s britanskim zastupnikom Nigelom Farageom na čelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupu je bilo nekoliko stotina ljudi, a mogli su se vidjeti i različiti transparenti. "Europska unijo k...o haška!", "ZERP, brodogradilišta, poljoprivreda, ucjena, topnički dnevnici, blokada", neki su od njih.

Psovalo se, pa poslije ispričavalo

Organizatori skupa poručili su da Unija Hrvatskoj neće donijeti ništa dobro, te upozorili da će poljoprivreda i cjelokupno gospodarstvo još više propasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ni pod koju cijenu ne smijemo u EU. EU će prije ili kasnije propasti", poručio je okupljenima Dean Golubić iz Nacionalnih demokrata dodajući kako nam se Unija nameće te da Hrvatska ima i prirodne i intelektualne kapacitete pa nam s obzirom na to ne trebaju.

Nakon njega se svima obratio Željko Sačić, predsjednik akcije Za bolju Hrvatsku koji je kazao da je put u EU popločen ucjenama i izdajama.

"Samo hulje nosi ih vrag za jedan ručak daju svoj rodni prag", kazao je. Na skupu je govorio i maratonac Tadija Opačak koji je u jednom trenutku sve poslao u p.m. zbog čega se Sačić poslije ispričao. Ipak, psovka je popraćena pljeskom.

HNS animira građane za podržavanje ulaska u EU

Samo pedesetak metara dalje, u Gajevoj ulici odvijala se i HNS-ova akcija na čelu s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. Njima je, pak, u cilju bilo da animiraju građane za izlazak na referendum 22. siječnja i glasuju za Hrvatsku u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje je hoćemo li se probuditi i nastaviti putem gospodarskog oporavka jer nama je potrebna gospodarska stabilnost, a do toga dolazimo samo ako smo u Europskoj uniji", izjavila je V. Pusić na štandu HNS-a dodajuću kako građani izlaskom na referendum odlučuju kakav ��e standard imati. Pritom je istaknula kako je EU prostor u kojem se život vodi najkvalitetnije.

Pusić je napomenula kako su stavovi euroskeptika, koji su se okupili na Jelačićevom trgu, štetni za Hrvatsku. Dodala je kako je svjesna činjenice da se velik broj mladih ljudi protivi ulasku u EU, ali je naglasila da je isto tako veliki dio obrazovanog i gradskog stanovništva za ulazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo