Nije još kraj ni festivalima na kontinentu, stotine uživaju na Štrudlafestu u Jaškovu, selu štrudle nedaleko od Ozlja.
Kako i ne bi kad mogu birati između čak 104 okusa, nije lako odlučiti što probati: štrudlu s okusom janjetine ili čvaraka, ili pak čokolade i voća.
Štrudla je mnogima omiljena slastica, a njezinih ljubitelja u Jaškovu nije nedostajalo. I dok su neki igrali na sigurno s klasičnim okusima sira, jabuke i oraha, mnogi su zagrizli u štrudle s kestenom, rok paprikom, gljivama, aronijom i janjetinom.
"Probat ćemo mi sve, ja mislim da smo mi dovoljno jaki da probamo baš sve štrudle", kazao je Zdravko iz Mrzlog Polja.
"Ma fantastično je. Što reći. Baš sam napisala da pratimo to od prvog dana, pratit ćemo stalno", poručuje Mirjana iz Svetičkog Hrašća.
"Prvi puta smo ovdje i stvarno smo iznenađeni, što posjetom, što izborom štrudli", rekla nam je Danijela iz Zagreba.
Pitanje svih pitanja na Štrudlafestu je - koja je tajna savršene štrudle? Odgovore smo potražili kod tete Marte.
"Prvo treba puno ljubavi i volje. A drugo, kad prvi put radimo, kao i sve što radimo prvi put radimo u životu ne uspijeva baš tako. Tajna je što se uvijek mimo tog recepta u knjigama nešto mora izmijeniti da bi bilo ukusnije", objasnila je Marta Živković, izlagačica.
U njezinoj kućici jučer je nastao novi, 104. okus štrudle.
Štrudle u ovo malo mjesto pored Ozlja u tri dana privuku i po 10.000 posjetitelja.
"Dolaze posjetitelji iz cijele Hrvatske, od Dalmacije, Istre, Slavonije, jako puno gostiju iz Zagreba, a ove godine imamo i veliki porast gostiju iz Slovenije", izjavila je Lidija Žganjer, organizatorica Štrudlafesta.
Velik broj posjetitelja znači i velik broj pojedinih štrudli.
"Ni ove godine ne mogu dovoljno napeći, tako da sam probao i prije doma jedan dio napeći, ali opet imamo puno posjetitelja i vraćaju se", kazao je Mislav Golojuh, izlagač.
Sljedeće godine očekuje se da bi na Štrudlafestu moglo biti i više od 40 izlagača, a o brojci novih okusa nitko se ne usudi niti nagađati.