IDEJA MATURANTICA /

Stopama varaždinske škole krenule su još tri istarske: Osigurale učenicama besplatne higijenske uloške

Image
Foto: Pixabay

Vlada je odbila smanjiti PDV s 25 na pet posto za menstrualne higijenske uloške i tampone

9.4.2021.
9:50
Pixabay
VOYO logo

Menstrualno siromaštvo je jedna od tema u Hrvatskoj o kojoj se premalo govori, no stvari su se itekako promijenile posljednjih tjedana jer su se dogodile poprilične promjene. 

Prvi korak je napravljen u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin gdje učenicama stoje na raspolaganju dva do tri higijenska uloška ili tampona koja mogu uzeti bez ikakvog objašnjenja. Upravo su tim putem odabrale ići i tri srednje škole u Istri, piše Istra IN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, poražavajući podaci nedavnog istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj su ukazuju na to kako čak deset posto žena financijski si ne može priuštiti higijenske uloške ili tampone. Nakon što su mnogi počeli upirati prstom u Vladu Republike Hrvatske, očekivalo se kako će doći do pomaka i na političkoj razini, ali Vlada je odbila smanjiti PDV s 25 na pet posto za menstrualne higijenske uloške i tampone.  

Izgleda kako su radnici u školama odlučili uzeti stvar u svoje ruke jer neke se stvari ne mogu odgađati, pogotovo kada su higijena i zdravlje u pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva škola u istri koja je krenula s provođenjem inicijative je Srednja Škola Vladimir Gortan u Bujama. Prema riječima školske psihologinje, to je ideja maturantica čija je prvotna ideja bila da same financiraju dispenzer s ulošcima u ženskom WC-u škole. Ipak, shvativši potrebe učenica, škola je preuzela obvezu nadopunjavanja dispenzera novim ulošcima.

S hvalevrijednom inicijativom uskoro kreć Gimnazija Pula i Srednja škola u Buzetu. U Puli će gimnazija samostalno financirati higijenske potrepštine koje će se moći preuzeti u uredu pedagoginje i psihologinje.

Image
Uzor drugima /

Jedna srednja škola u Varaždinu iz vlastitih sredstava i donacija profesora omogućila je učenicama besplatne higijenske uloške i tampone

Image
Uzor drugima /

Jedna srednja škola u Varaždinu iz vlastitih sredstava i donacija profesora omogućila je učenicama besplatne higijenske uloške i tampone

isto tako, proteklog tjedna se i Srednja škola u Buzetu odlučila pobrinuti za svoje učenice poslavši upit jednoj drogeriji za sponzorstvo besplatnih menstrualnih potrepština za potrebe učenica te škole. Nadaju se  skorom odgovoru.

Kada već Vlada nije odlučila pomoći i poslušati potrebe učenica, možemo se samo nadati kako će i ostale škole u Hrvatskoj postati dijelom ovog trenda, pa taman i na svoju ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo