u EU nepromijenjena / Stopa slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj upola niža u trećem tromjesečju

Image
Foto: Thinkstockphotos

Među zemljama EU najvišu je stopu slobodnih radnih mjesta u razdoblju od srpnja do rujna bilježila Belgija, od 2,7 posto

21.12.2015.
7:58
Thinkstockphotos
VOYO logo

Hrvatska je u trećem tromjesečju zabilježila sezonski neprilagođenu stopu slobodnih radnih mjesta od 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je u tromjesečju prije ona iznosila 1,5 posto.

Ta stopa iskazuje udio slobodnih radnih mjesta u ukupnom broju radnih mjesta i pokazatelj je usklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada. Viša stopa signalizira nepokrivenu potražnju, a manja bolju usklađenost ponude i potražnje.

Među zemljama EU najvišu je stopu slobodnih radnih mjesta u razdoblju od srpnja do rujna bilježila Belgija, od 2,7 posto. Slijede Njemačka i Velika Britanija s po 2,6 posto, te Češka s 2,3 posto. Najnižu je stopu slobodnih radnih mjesta imala Latvija, od 0,4 posto, te Poljska i Portugal, s po 0,6 posto.

Najveće je povećanje stope slobodnih radnih mjesta u trećem tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje među zemljama članicama zabilježila Češka, za 0,9 postotnih bodova, te Malta i Cipar, za 0,7 odnosno 0,4 postotna boda. Pad su zabilježile samo Njemačka i Portugal, obje za 0,1 postotni bod, te Grčka, za 0,2 postotna boda. 

Na razini EU28 stopa slobodnih radnih mjesta iznosila je u razdoblju od srpnja do rujna 1,7 posto, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodna tri mjeseca. U trećem tromjesečju prošle godine iznosila je 1,6 posto.

U eurozoni je sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u trećem tromjesečju iznosila 1,6 posto, blago se smanjivši u odnosu 1,7 posto zabilježenih u prethodnom tromjesečju. U trećem tromjesečju 2014. iznosila je 1,6 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike