nasilje se može zaustaviti /

Stop tišini koja boli: Hrvatska dobila strategiju protiv vršnjačkoga nasilja!

Image
Foto: Ilustracija/Thinkstock

Izradili su je mladi savjetnici pravobraniteljice za djecu, a kao najveći problem uočili su - psihičko nasilje! Javnost je pozvana da kaže - stop tišini koja boli

4.10.2016.
18:32
Ilustracija/Thinkstock
VOYO logo

Tučnjava, vrijeđanje, izrugivanje u porukama i zlobni komentari na društvenim mrežama. Nasilnici nad svojim vršnjacima ne biraju mjesto ni vrijeme.  

Da se nasilje ipak može zaustaviti, uvjereni su savjetnici pravobraniteljice za djecu. Strategijom protiv vršnjačkog nasilja žele ostvariti dva cilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna stvar je da se djeca ne boje reći ono što ih boli i koji je psihički problem. A druga stvar, još važnija, su same institucije koje trebaju raditi svoj posao i da se počnu baviti onim čime bi se već trebale baviti", kaže Domagoj Topić iz Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu .

Važno je djecu još u vrtiću i školi naučiti da su i vrijeđanje, izbjegavanje i nepoštovanje  - nasilje kojeg se ne trebaju sramiti ni bojati. O njemu moraju govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nasilje je svakodnevno, a psihičko nasilje je posebno opasno jer se teže detektira, ostaje nevidljivo. I svako izoliranje, svako ogovaranje može se smatrati nasiljem što mnoga djeca ne razumiju i ne znaju. Zapravo, ne znaju da su žrtve nasilja", poručuje Nika Latinčić iz tog savjetodavnog i suradničkog tijela.

Djeca se teško povjeravaju odraslima, ali do Ureda pravobraniteljice na godinu ipak stiže oko 1600 prijava kršenja dječjih prava.

"Meta nasilja zapravo može biti manje-više bilo tko, po bilo kojem kriteriju. A ono što nas brine je što nam djeca kažu da se tako i događa u životu, gotovo nema razreda i gotovo nema djeteta koje na neki način, u nekom trenutku to nije osjetilo. To nam kažu djeca", otkriva pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Sve je više i napada učenika na učitelje. Iz Sindikata zaposlenika u školstvu upozoravaju - 70 posto učitelja barem jednom u karijeri napadnuto je u školi. Ili fizički ili verbalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu u jednoj zagrebačkoj školi je učenik fizički napao svoju nastavnicu. I nakon što je prošla dugotrajno liječenje ona se morala vratiti u školu i ne samo u školu nego i u razred koji je još uvijek pohađao taj učenik", kaže Željko Stipić iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

Iako strategija protiv vršnjačkog nasilja nije obvezujuća, ovi mladi nadaju se da će je Hrvatska što prije početi primjenjivati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu smo u RTL-u Danas razgovarali s pravobraniteljicom za djecu Ivanom Milas Klarić.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo