raskol u institucijama / Stop nasilju nad ženama: kako su žene postale žrtve sustava i zašto živimo u 'ping pong' zemlji

Nakon slučaja brutalnog ubojstva djevojke u Zagrebu svi se slažu - nasilju treba stati na kraj

25.2.2017.
18:12
VOYO logo

Nakon slučaja brutalnog ubojstva djevojke u Zagrebu svi se slažu - nasilju treba stati na kraj. Sud, policija, lijevi i desni političari. Kada se gledaju činjenice Zakoni su dobri, ali kao i u mnogim odnosima - nedostaje komunikacije između institucija.

U forumu žena SDP-a i izbornom saboru žena HDZ- a nisu se uskladili samo oko termina održavanja. U osudi ubojstva i stanja u društva – usklađeni kao urica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je moguće da dolazi do povećanja nasilja? Kako je moguće da dolazi do netolerancije? Kako je moguće da dolazi do povećanog broja ubojstava?" pita se predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

"Društvo, na žalost, pod Plenkovićevom vladom postaje ženomračko društvo, žene u ovom društvu više nisu sigurne kao što su nekad bile", smatra Katarina Leaković, v.d. predsjednice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da su zakoni dobri, ne postoji sigurno ni jedan zakonski članak koji bi dozvolio ovakav propust. Međutim, neki put koordinacija, poneki put prosudbe i procjene dovedu do svega ovoga. Treba možda više koordinacije", izjavila je Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i soc. politike.

U institucijama na čijim su leđima prevencija i rješavanje zločina – umjesto koordinacije, također raskol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi živimo u društveno političkom okruženju gdje je počinitelj svojim osobnim automobilom usmrtio dvije djevojke i on je oslobođen... Mi imamo okolnosti gdje je normalno da se ustavna sutkinja povuče sa mjesta prometnog prekršaja i da je i dalje ustavna sutkinja", svojedobno je kazao Vlaho Orepić.

Takvim prozivanjem sudstva, odgovorili su odmah iz udruge sudaca, MUP kao na Divljem zapadu stvara atmosferu linča, a ne pomaže ni žrtvama ni javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja neću tvrditi niti da sudstvo radi savršeno niti da apsolutno zakazuje, ali okolnosti su uvijek različite i ne može se odmah olako kao na divljem zapadu donositi odluke. Sasvim načelno moram reći da je u sadašnjem demokratskom sustavu policija servis sudova i DORH-a, a ne obrnuto", kazao je Đuro Sessa iz Udruge hrvatskih sudaca.

"Ping pong je normalna stvar, sad će svi prebacivati tko je trebao što, tko nije... Hrvatska nema drugo nego da stvara drugo ozračje - da nije prihvatljivo takvo ponašanje i da će biti kažnjen svatko tko napravi takvu stvar", izjavio je bivši ministar unutarnjih poslova (SDP) Ranko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A statistika je porazna.

Od 43 ubojstva počinjena prošle godine, 19 je bilo ubojstava bliskih osoba, uglavnom partnera ili obitelji. U 15 od 19 slučajeva – žrtva je bila žena. Kaznenih djela s elementima nasilja zabilježeno je 1959. godini. U više od 70 posto slučajeva i tu je žrtva bila žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica ni danas nije komentirala slučaj, ali temu nasilja nametnula su djeca na otvorenim vratima Pantovčaka koji su zapjevali.

"Nasilje nije hrabrost, samo si drzak i prost. Ne nasilju u školama, ne nasilju u obitelji, ne nasilju na ulicama, ne nasilju protiv bilo koga tko je drukčiji jer svi smo mi posebni", izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne može očitovanje onih koji vode državu spasiti žrtve, ali jasan stav osude je važan korak u prevenciji.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo