hitno im treba novac / Stočari u velikim problemima, traže pomoć države: 'Naše meso ne može doći do kupaca zbog velikog uvoza'

Iako su dobili obećanje o isplati 60 milijuna kuna potpora do veljače iduće godine kako bi se zadržala i očuvala proizvodnja tovne junadi - oni s njom ne znaju što će

15.9.2020.
19:08
VOYO logo

Zbog korona krize hrvatski i stočari su u problemima, upozoravaju iz udruge Baby Beef.

Iako su dobili obećanje o isplati 60 milijuna kuna potpora do veljače iduće godine kako bi se zadržala i očuvala proizvodnja tovne junadi - oni s njom ne znaju što će. Proizvođači upozoravaju kako trenutno imaju višak od 30 tisuća junadi, a ta će brojka do kraja godine biti i dvostruko veća.

Razlog je, ističu, uvoz junećeg mesa iz zemalja EU-a koje su subvencionirale svoje proizvođače i na taj način ugrozile hrvatsko tržište.

''Ovaj problem traje već šest mjeseci. Proizvođači tovne junadi su u velikim problemima. Hrvatsko tržište uopće ne postoji, preplavilo ga je uvozno meso. Sve druge države iz okruženja su od početku koronakrize subvenicionirale svoje proizvođače u iznosu od nekakvih 100 eura. Naše meso više ne može doći do polica i kupaca", kazao je Darko Celovec, predsjednik Udruge Baby beef. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da ne zna zašto Hrvatska nije isto učinila.

"Mi smo nekoliko puta tražili da se reagira na vrijeme. Da se to napravilo ne bi došlo  do velikih tržnih viškova. Mi nemamo niti kupca. Cijene su iznimno niske, gubitci su veliki."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da su prije nekoliko dana održali sastanak s ministricom poljoprivrede koja je obećala pomoć.

"Očekujemo ju što prije. Nemamo više vremena. Tovljači odustaju od proizvodnje. Mi tražimo novac. Novac nam je trebao prije šest mjeseci", kazao je Celovac te naglašava da ne traže ništa posebno što druge zemlje već nisu napravile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako europskim proizvođačima koji su povukli brojna sredstva iz EU fondova ionako ne mogu konkurirati. 

"Mi igramo tu utakmicu otkad smo ušli u EU sa šest igrača, a oni igraju s 11. Mi smo jednostavno tražili ono što su druge zemlje dobile kako bismo mogli donekle funkcionirati. Kad dođe do subvencije mi ćemo morati spustiti cijenu i nadamo se da ćemo se riješiti viškova", zaključuje Celovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poput njega, u Hrvatskoj je više od 300 proizvođača junadi koji imaju isti problem.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo