ŠTO SVE ZNAMO O BRITANSKOM SOJU? / Iako je zabrinjavajuće da je stigao u Hrvatsku, evo zašto se možemo osjećati sigurnije

Image

Dragan Primorac o britanskom soju: 'Otkrili su da je mogućnost širenja ovog soja svega 35% veća od onog što se mislilo ranije kada se govorilo o 70%. I to su te dobre vijesti'

10.2.2021.
11:24
VOYO logo

U Hrvatskoj su danas potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7. a uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", priopćilo je u srijedu Ministarstvo zdravstva. U Klinici za infektivne bolesti od 20. siječnja ukupno je sekvenciran 61 uzorak. Mutacije su nađene u uzorcima muškarca starog 50 godina i djeteta starog 3,5 godina iz Zagreba, te muškarca starog 34 godine iz Brodsko-posavske županije.

Britanski soj koronavirusa prvo je otkriven u gradu Kentu u rujnu nakon čega je postao dominantan na području Engleske i Sjeverne Irske te se proširio na više od 50 država. Prema istraživanjima, soj B.1.1.7 je navodno je od 30 do 70 posto zarazniji od ranije dominantnog soja, ali zasad nije ustanovljeno je li i smrtonosniji. Iako neka istraživanja sugeriraju da bi mutacija mogla biti povezana s 30 posto većim rizikom od smrti, dokazi za to su zasad vrlo slabi i potrebno je više studija koje bi ih potvrdile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici s King’s Collegea i Harvarda objavili su rezultate istraživanja vezano uz Britansku varijantu SARS-CoV-2 virusa B1.1.7 te su prikazali nove spoznaje vezane uz širenje, moguće ponovljene infekcije, ali i simptome ovog soja. Prof. dr. sc. Dragan Primorac, genetičar i forenzičar, u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” HRT-a, rekao je nedavno da je važan podatak da je njihovo istraživanje pokazalo da ovaj britanski soj ne dovodi do teže kliničke slike kao što se ranije mislilo.

“Također su, analizirajući velik broj uzoraka, primijetili da je oko 0,7 % šansa za moguću reinfekciju, što je jako dobro. Otkrili su da je mogućnost širenja ovog soja svega 35% veća od onog što se mislilo ranije kada se govorilo o 70%. I to su te dobre vijesti. Osjećamo se sve sigurnije i stabilnije”, dodao je Primorac istaknuvši da se trebaju i dalje poštovati epidemiološke mjere kako bi se taj soj držao pod kontrolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TREĆI VAL NAM NE GINE': /

U Hrvatskoj je pronađen zarazniji britanski soj koronavirusa, zaraženo je i dijete od 3,5 godina

Image
'TREĆI VAL NAM NE GINE': /

U Hrvatskoj je pronađen zarazniji britanski soj koronavirusa, zaraženo je i dijete od 3,5 godina

Simptomi

Simptomi zaraznijeg soja koronavirusa nešto su drukčiji od prijašnje dominantne varijante, pokazala je to studija britanskoga Nacionalnog statističkog ureda. Tako gubitak mirisa i okusa, zaštitni znak zaraze osnovnim sojem koronavirusa nešto je rjeđi u ovom slučaju. Kašalj, umor, mijalgija (bol u mišićima) i grlobolja u toj su verziji češći.

Nema razlike u učestalosti glavobolja, nedostatka daha, proljeva i povraćanja. Uočeno je da su mutacije navodno posebno zarazne kod osoba mlađih od 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografija britanske varijante

Ruski znanstvenici tvrde da su prvi snimili mikroskopsku fotografiju britanske varijante koronavirusa, prenosi Sputnik. “Državni istraživački centar Vector postao je prvi na svijetu koji je fotografirao novi soj britanskog koronavirusa, izoliran od pacijenta u prosincu 2020. Fotografija virusa pod mikroskopom nastala je tijekom trajnog istraživanja nove varijante koronavirusa, uključujući strukturne karakteristike i njihovu ekspresiju u staničnim kulturama i eksperimentalnim modelima uz korištenje laboratorijskih životinja”, stoji u priopćenju.

Image

[FOTO] POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA BRITANSKA VARIJANTA KORONAVIRUSA: Ruski znanstvenici tvrde da su snimili novi soj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Johnsonova kontroverzna tvrdnja

Britanski zdravstveni stručnjaci su rekli krajem prošlog mjeseca da su iznenađeni tvrdnjom premijera Borisa Johnsona da bi mutacija virusa koja je prvi put otkrivena u Britaniji mogla biti smrtonosnija u odnosu na izvorni virus.

Još uvijek nije u potpunosti sigurno da je nova varijanta koronavirusa povezana s višom stopom smrtnosti u odnosu na izvornu, rekla je BBC-ju Yvonne Doyle, direktorica izvršne agencije Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Velike Britanije koja djeluje pod nazivom Narodno zdravlje Engleske. “Postoje neki dokazi, no oni su preuranjeni. Riječ je o malom broju slučajeva i prerano je govoriti o tomu kako će se stvari razvijati”, rekla je Doyle, aludirajući na aktualne znanstvene studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član britanskoga stručnog panela SAGE Mike Tildesley složio se s njom i smatra da je prerano sa sigurnošću govoriti o povećanoj smrtnosti od nove varijante koronavirusa. Za BBC je kazao da je “iznenađen” Johnsonovom izjavom.

Cjepiva su učinkovita

Postoji oko 4000 sojeva koronavirusa koji trenutno uzrokuju covid-19 diljem svijeta te svi proizvođači cjepiva, uključujući Pfizer i AstraZenecu, nastoje poboljšati svoja postojeća cjepiva, izjavio je u četvrtak britanski ministar. Kako virus mutira, do sada je zabilježeno na tisuće sojeva koronavirusa, uzročnika covida-19, uključujući tzv. britanski, južnoafrički i brazilski soj, a kako se čini, ti se sojevi šire brže od ostalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo je vjerojatno da se postojeća cjepiva pokažu neučinkovita na sojevima iz Kenta ili nekim drugim inačicama koronavirusa, posebice kada se radi o teškom obliku bolesti i hospitalizaciji", rekao je ministar za distribuciju cjepiva Nadhim Zahawi.

"Svi proizvođači, među kojima su Pfizer/BioNTech, Moderna i Oxford-AstraZeneca, traže načine da poboljšaju svoja cjepiva kako bismo bili spremni na bilo koji soj, a trenutno ima oko 4000 sojeva" u svijetu, istaknuo je Zahawi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pfizer tvrdi da je učinkovio

Cjepivo tvrtki Biontech i Pfizer prema najnovijoj studiji djeluje i protiv mutirajućih sojeva koronavirusa koji su se pojavili u Južnoj Africi i Velikoj Britaniji, priopćile su ove tvrtke. "Studija objavljena u stručnom časopisu Natural Science pokazuje da cjepivo Biontech/Pfizer neutralizira nove sojeve koronavirusa", stoji u zajedničkom priopćenju Bontech i Pfizera.

Istraživanje Pfizera s kraja siječnja, koje je proveo institut u Teksasu, već je pokazalo djelovanje cjepiva protiv mutirajućih virusa. Časopis Natural Science je sada objavio istraživanja eksternih laboratorija, koje također potvrđuju djelotvornost cjepiva protiv mutirajućih sojeva koronavirusa. U časopisu se navodi kako je sada potrebno daljnje kliničko promatranje kako bi se dobila dodatna saznanja o djelovanju cjepiva Biontech/Pfizer na te sojeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi sojevi koronavirusa dokazani su i u više saveznih pokrajina u Njemačkoj. Zbog pojave novih sojeva koji se šire brže od starijeg, stručnjaci dovode u pitanje ukidanje strogih mjera zatvaranja usprkos padu broja novozaraženih.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo