ante rušić / Ubojica iz Splita ozlijeđen u zatvoru: 'U sobi ih je bilo devet, sumnjamo da je bilo fizičkog nasilja'

Penić je rekao da je došlo do znatnog pada od 2018. godine te da nema značajnih incidenata o tjelesnim napadima i sukobima

29.2.2024.
12:36
VOYO logo

Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimir Penić dat će izjavu za medije o događaju koji se dogodio u splitskom zatvoru.

Naime, osumnjičeni za ubojstvo Luke Bančića (22), Ante Rušić (31) završio je u srijedu navečer u splitskom KBC-u zbog ozljede čeljusti i glave. Naknadno je pušten iz bolnice, ali su ga iz zatvora na Bilicama premjestili u Šibenski zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UBOJICA LUKE BANČIĆA /

Detalji 'cipelarenja' iz splitskih Bilica. Rušić cimerima krao cigarete i nije održavao higijenu

Image
UBOJICA LUKE BANČIĆA /

Detalji 'cipelarenja' iz splitskih Bilica. Rušić cimerima krao cigarete i nije održavao higijenu

"Možemo potvrditi da se dogodila ozljeda istražnog zatvorenika u zatvoru u Splitu. Prema do sada svim dostupnim informacijama, ne možemo sa sigurnošću reći da se radilo o fizičkom sukobu. Mi i dalje s obzirom na evidentnu sumnju u postojanje fizičkog sukoba poduzimamo sve mjere iz svoje nadležnosti za utvrđivanje činjenica. Od uzimanja izjava zatvorenika, od uzimanja izjave tog konkretno zatvorenika i pokušavamo sve utvrditi", rekao je na samom početku.

Novinare je zanimalo koliko je zatvorenika bilo u sobi u tom trenutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U sobi ih je bilo devet u tom trenutku. Bilo je dovoljno službenika pravosudne policije, no ono što vam moram reći je da mi nemamo 24-satnu 100% nadzor nad osobama lišene slobode naime zbog zaštite njihove privatnosti, vi ne možete snimati toalete i u smještajnim jedinicama", rekao je Penić.

'Nema dokaza oko fizičkog nasilja, ali sumnjamo...'

Je li previše ako je devet zatvorenika u sobi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o prijemnoj sobi, sve osobe lišene slobode prolaze postupak prijema. Bilo da se radi o istražnim zatvorenicima, ili o onima koji dolaze na izdržavanje kazne zatvora", kaže pa dodaje:

"Za sada nema dokaza da se dogodilo bilo kakvo fizičko nasilje, ali mi sumnjamo i ponovo ćemo preispitati cijeli slučaj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bi li trebao biti izoliran od ostalih s obzirom koliko je ovaj slučaj aktualan u medijima?

"O tome ne mogu govoriti, smještaj je nešto što je u nadležnosti upravitelja. Moramo znati da o određivanju istražnog zatvora odlučuje nadležni Sud, što je u ovom slučaju sud u Splitu i zatvorenik se mora zaprimiti u to kazneno tijelo, a naknadno se donose odluke o privremenim premještajima u druga kaznena tijela", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarka RTL-a Ivana Ivanda Rožić pitala ga je koliko se često događaju ovakve tučnjave?

Penić je rekao da je došlo do znatnog pada od 2018. godine te da nema značajnih incidenata o tjelesnim napadima i sukobima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom 2023. zabilježili smo 222 tjelesna sukoba, a 2022. 236 dok 2021. godine 217 tjelesnih sukoba."

"Dolaskom u zatvor život ne prestaje, tamo se ljudi rađaju, nažalost netko i umre, dogodi se kazneno djelo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penić dodaje da ne zna je li Rušićev brat također bio u toj sobi.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo