Što se dogodi kada ravnateljica izgubi živce?

14.2.2011.
17:26
VOYO logo

Najprije je Ramljak nekoliko puta ustvrdila da su Novosti i Danas.hr napisali da je ona vikala na dr. Blagusa, a što kasnije nije mogla "locirati" u objavljenim tekstovima.

"Ne sjećam se! Ali je komentiran moj glas. Ja vaš tekst nisam ni čitala!", kazala je novinaru Novosti, koji joj je zatim pročitao sporni odlomak o "posve normalnom glasu" kojim je prijetila otkazom profesoru Blagusu. Ostavši bez argumenta, Ramljak je novinarima poručila da je kasnije mogu vidjeti u uredu jer ovdje "ima pametnijeg posla".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdila je, ipak, da Blagusu nikada nije zaprijetila otkazom i da je to jasno dolje potpisanoj novinarki.

"On je vama preda mnom rekao da mu nisam prijetila", kazala je Ramljak, na što je Blagus ustao i iz "publike" povikao: "Ne, to nisam rekao! To nije istina!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To uistinu nije istina. Telefonski razgovor s Blagusom, a na koji se referira ravnateljica "Ruđera", uslijedio je nakon što nam jedna od mnogih njezinih zaposlenica zaduženih za odnose s javnošću nije htjela telefonskim putem odgovoriti na upit o prijetnjama otkazom, zabrani izražavanja mišljenja, ali i ravnateljičinom glasu.

Njen glas, prema Blagusovoj izjavi Novostima (a ne Danas.hr-u), bio je "sasvim normalan" onoga dana kada novinaru spomenutog tjednika nije dala izjavu, poručivši mu preko glasnogovornice da joj je "glas pukao" te da ne može pričati s njim. No, istoga dana normalnim je glasom, a zbog njegove izjave Novostima, oprala kolegu Blagusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su Ramljak i njena ekipa 'pripremili' Blagusa za razgovor s Danas.hr-om

Znanstvenik, naime, nije u razgovoru za Danas.hr ponovio priču o Ramljakičinom glasu, no potvrdio nam je, podsjećamo, da mu je šefica zaprijetila otkazom na dan kada je odbila razgovarati s Novostima.

Glasnogovornici Ani Vidoš ostavili smo e-mail adresu i najavili slanje upita. No, i prije nego smo upit poslali, zatekao nas je poziv dr. Blagusa. Vidoš je sama okrenula broj dolje potpisane novinarke i kazala kako nam dr. Blagus ima nešto za reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzrujanim glasom znanstvenik je upitao zbog čega smo pisali o njegovim izjavama o ravnateljičinom glasu i tko nam je kazao da je ona vikala na njega. S obzirom da smo iz njegovih riječi shvatili da nije pročitao tekst objavljen na Danas.hr-u, uputili smo ga da nam se javi nakon što ga pročita. Tako je i bilo. Nakon što je pročitao tekst, Blagus nije imao nikakvih primjedbi na njega.

Niti u jednom trenutku znanstvenik nije kazao da mu Ramljak nije prijetila otkazom, što je potvrdio i na današnjem vatrenom susretu svoje šefice, njega osobno i novinara koji su došli na Institut. I na to je Ramljak uzvratila pozivom na razgovor mimo konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako čepljenje usta ponekad nije ograničavanje slobode izražavanja

Ustvrdila je Ramljak potom da se po kodeksu ponašanja na IRB-u ne može raspravljati o strateškim stvarima u ime Instituta bez odobrenja Upravnog vijeća i ravnateljice. No, to Blagus nije učinio.

Njegova greška je bila u tome što je iznio mišljenje da je ravnateljica popustljiva prema Ministarstvu znanosti, koje je direktno nadređeno Institutu. To je učinio pod svojim imenom i prezimenom, a u članku je navedeno da radi na Institutu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ovo Ramljak nipošto ne smatra ograničavanjem slobode izražavanja misli, nego to tumači pravilima institucije, koja je on, prema njezinu mišljenju, prekršio. Kazala je da bi u inozemstvu prije dobio otkaz nego na IRB-u, gdje mu se izriču tri opomene.

Ne vidi ništa neustavno u kodeksu koji bi znanstvenicima, unatoč godinama radnog iskustva i znanju koje ih je kvalificiralo za IRB, branio da izraze svoj stav prema nacrtu zakona koji će sutra uređivati znanost i pritiscima koji se vrše zbog njegovog donošenja!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je, dakako, o novom Zakonu o znanosti, za koji je ministar obrazovanja Radovan Fuchs iznenada dobio potporu "Ruđera", s čime se ne slaže neutvrđeni broj znanstvenika.

Ramljak opovrgava da postoji tajnost u radu prosudbenih skupina koje rade na nacrtu Zakona o znanosti, iako ni o čemu ne izvještavaju javnost. Prema informacijama koje su procurile putem bloga slobodnifilozofski.com, dorade koje ta skupina radi u odnosu na nacrt koji im je poslalo Ministarstvo u prosincu 2010. godine samo su kozmetičke prirode. Udruga Akademska solidarnost traži, podsjetimo, da se cijeli zakon piše ispočetka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Ramljak umjesto predstavljanja rada na nacrtu poručuje: "Pustite nas na miru dok ne završimo taj dokument!"

Povodom zabrane javnog istupanja i prijetnje otkazom dr. sc. Saši Blagusu, višem znanstvenom suradniku sa Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta “Ruđer Bošković”, zbog javnog istupa (vidi http://www.h-alter.org/vijesti/hrvatska/fuchs-iznudio-podrsku-rudjera) u kojem je izrazio svoje mišljenje o podršci ravnateljice IRB-a povjerenstvima za prijedloge nacrta zakona o sveučilištu, znanosti i visokom obrazovanju, prethodno odlučno odbačenih od strane akademske zajednice, reagirala je inicijativa Akademska solidarnost. Ona podsjeća:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Sloboda mišljenja i izražavanja misli temeljno je građansko pravo zajamčeno i Ustavom Republike Hrvatske (čl. 38. http://www.sabor.hr/Default.aspx?art=1841).

- Članovi akademske zajednice prvenstveno su odgovorni društvu u cjelini (čl. 4. st. 6. http://www.nsz.hr/datoteke/Zakon_o_znanstvenoj_djelatnosti_i_visokom_obrazovanju_(procisceni_tekst).pdf).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Članovi akademske zajednice dužni su propitivati i kritizirati društvene vrijednosti i strukture (čl. 8. st. 1. http://www.unizg.hr/fileadmin/rektorat/dokumenti/izvjesca_uprave/Eticki_kodeks.pdf).

- Fakulteti i znanstveni instituti nisu korporacije, nego ustanove odgovorne društvu i otvorene prema javnosti. Utoliko su njihov rad dužni komentirati svi članovi akademske zajednice, a ne isključivo čelnici ili službe za odnose s javnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Unatoč rečenom, odluke, pravilnici i statuti pojedinih fakulteta i znanstvenih instituta izravno ili posredno potiču članove akademske zajednice na šutnju, koja će se radikalizirati usvoje li se predloženi zakoni usmjereni na komercijalizaciju i etatizaciju znanosti i visokog obrazovanja. Stoga ponavljamo da je predložene zakone u skladu sa zaključcima javne rasprave potrebno u cijelosti odbaciti, a rad na njihovim izmjenama zaustaviti', navodi Akademska solidarnost.

Nijedan član akademske zajednice zbog straha od otkaza, disciplinske mjere ili drugih materijalnih posljedica ne smije odustati od izražavanja svojeg mišljenja, poručuju oni. 'Pravo na mišljenje temelj je slobodnog i otvorenog demokratskog društva, a njegovo je izricanje pravo i dužnost svakog člana akademske zajednice. Stoga inicijativa Akademska solidarnost osuđuje svaki pokušaj uzurpacije prava i dužnosti javnog izricanja kritičkog mišljenja', zaključuju. Nakon konferencije za novinare, koja je potrajala više od sat vremena, ravnateljica IRB-a Danica Ramljak osjetila je potrebu u priopćenju dodatno pojasniti dio tema o kojima se na konferenciji govorilo. Izrečene su, kaže, neke tvrdnje koje bi mogle dovesti do stvaranja neistinitog dojma o IRB-u i njoj osobno u medijima i javnosti. "Odlučno odbacujemo tvrdnju kako na Institutu Ruđer Bošković postoji bilo kakva zabrana mišljenja ili prava na izražavanje istog i to se dokazuje svakodnevnom komunikacijom naših 550 znanstvenika sa svim medijima u Hrvatskoj i inozemstvu", ustvrdila je Ramljak te navodi kako u potpunosti podržava kolegu Blagusa da ističe svoje mišljenje u medijima o bilo kojoj temi, ali i da "ni na koji način nema pravo nastupati u ime IRB-a i koristeći ime Instituta". "U potpunosti su neutemeljeni objedi da sam kolegi Blagusu prijetila otkazom o čemu može posvjedočiti i troje zaposlenika Instituta koji su bili nazočni na internom sastanku na kojem sam ga upozorila na poštivanje Statuta i prakse Instituta o komunikaciji s medijima", opetovala je Ramljak koja tvrdi da je on i na konferenciji za novinare iz "nepoznatog razloga iznio neistinu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201102100675006 arti-201102140055006 arti-201101250714006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo