ŠTO SE DOGAĐA U HRVATSKOJ VOJSCI? / Pet vojnika umrlo, pet se 'nadrogiralo'; Državni tajnik u MORH-u: 'Svaki naš vojnik je od krvi i mesa...'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

MORH je pokrenuo analize zdravstvenog stanja vojnika nakon pet slučajeva smrti, a kritizirali su i drogiranje

20.7.2021.
9:53
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

U nešto više od mjesec dana petero pripadnika Oružanih snaga smrtno je stradalo izvan službe. Državni tajnik u Ministarstvu obrane, Zdravko Jakop, izrazio je sućut obiteljima preminulih te poručio da je svaki život nenadoknadiv. Potvrdio je da MORH prati stanje vojnika.

“Ono što MORH radi cijelo vrijeme je da prati takva događanja, radi na preventivnom djelovanju i sprječavanju da se takvi događaji dogode u sustavu. Nažalost, MORH i oružane snage nisu izuzeti iz društva, a neki podaci govore da je u 2020. od suicida umrlo 566 osoba, to je 14 na 100.000. MORH je ispod tog prosjeka, ali još jednom ponavljam – svaki ljudski život je nenadoknadiv i naša obaveza i uloga MORH-a je vidjeti kako te događaje svesti na najmanju moguću mjeru i eventualno spriječiti ovakve događaje", rekao je Jakop za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neophodne dodatne analize

Iako zapovjednici i psiholozi stalno prate zdravstveno stanje vojnika, neophodne su bile i dodatne analize. "Nakon prvih slučajeva ove godine dali smo dodatni napor analizirajući što se to u biti događa. Živimo i u još jednim dodatnim okolnostima, to je covid-19 i nekako smo došli do spoznaja da nijedan slučaj koji se dogodio nije se dogodio zbog nekog stanja u službi, nekog mobbinga, pritiska ili nečeg trećeg. Najčešće je to teška životna situacija ili nekako vezano za određene ovisnosti. I dalje provodimo sve aktivnosti i pokušat ćemo nekako preventivno djelovati. U tom dijelu smo i poduzeli određena osvještenja programa, što se tiče školovanja, ali i da se pomogne zapovjednicima i psiholozima koji rade s ljudima kako bi se moglo preventivno djelovati", dodao je Jakop.

Image
STRADALA JE IZVAN SLUŽBE /

Još jedna smrt u Oružanim snagama RH: Nakon brojnih smrtnih slučajeva vojnika, oglasio se i MORH

Image
STRADALA JE IZVAN SLUŽBE /

Još jedna smrt u Oružanim snagama RH: Nakon brojnih smrtnih slučajeva vojnika, oglasio se i MORH

Zapovjednici i psiholozi će se dodatno educirati da bi lakše prepoznali da vojnici imaju problema. Jakop tvrdi da MORH trenutno ima dovoljan broj psihologa, ali da svaki sustav gleda "ka boljem, većem, jačem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zadanim okvirima dajemo najviše što je moguće kako bi i obaveze mogli izvršavati, ali i da ljudi žive i rade u što boljim uvjetima. Svaki naš vojnik je isto tako od krvi i mesa, ima svoj privatni život i pokušavamo pomoći da i taj privatni dio života bude što bolji", rekao je Jakop.

Nulta stopa tolerancije na drogu

Ponovio je da su obavijestili zapovjednike i psihologe da analiziraju eventualne uzroke i povezanost slučajeva kako bi se stvorio preventivni okvir. Komentirao je i petoricu pripadnika Hrvatske vojske kojima prijeti nečasni otpust zbog konzumacije droga. Poručio je da slučaj nije zaključen, ali i da u MORH-u postoji nulta stopa tolerancije na drogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosad nismo pronašli ni u jednom slučaju da je u određenim vojnim objektima bila droga, da bismo zaključili da je konzumiranje bilo unutar vojnih objekata. Svi slučajevi ukazuju da je to bilo izvan službe", rekao je Jakop.

Jakop nije mogao potvrditi da je za konzumaciju droga i smrti izvan službe okidač bila pandemija koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki čimbenik ima utjecaj na konačnu sliku. Na nama je da sagledamo sve te čimbenike i vidimo kako oni sinergijski mogu dovesti do boljeg rezultata, ali eventualno ako mogu dovesti do lošijeg rezultata nego smo mi željeli. Nastavit ćemo raditi, analizirati, pratiti, ali i surađivati s vanjskim dijelom kako bismo pratili trendove i eventualno dugoročno prevenirali ili spriječili takve aktivnosti. Ali ovog trenutka ne možemo reći da je samo covid taj koji je utjecao… Svi pokazatelji koji su nam dostupni do sada pokazuju da nije bilo razloga koji bi iz sustava utjecali na donošenje takvih odluka koje su rezultirale samoozljeđivanjem ili samoubojstvom", zaključio je Jakop.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo