ŠTO REGIJA MISLI O SITUACIJI S KORONAVIRUSOM? / Hrvati i Slovenci su najveći optimisti, a evo u kojim zemljama su ljudi najpesimističniji

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Prema istraživanju Valicona, u zemljama regije najzabrinutiji situacijom s pandemijom koronavirusa su državljani Srbije sa 91 posto, a slijedi BiH

6.4.2020.
21:37
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

U ovakvim situacijama usporedbe s drugim državama vrlo su važne jer nam daju informaciju koliko se uspješno nosimo s pandemijom i što bi mogli biti mogući ishodi ako se ne pridržavamo uputa koje nam stalno dolaze od institucija i pojedinaca koji nas nastoje obraniti od posljedica ove globalne pandemije. Za nas je u tom smislu svakako najznačajnija usporedba sa susjednim zemljama jer one su nam ne samo fizički najbliže, nego i po drugim elementima sličnije, pa je lakše razumjeti pojedine razlike, prenosi RTL.

U BiH raste broj zaraženih, a ukupno je 25 osoba preminulo od koronavirusa. Pred brojnim poslovnicama tamošnjih banaka stvorile su se velike gužve umirovljenika kojima je nakon gotovo tri tjedna po prvi puta dopušten izlazak iz njihovih domova i to isključivo kako bi podigli mirovine te otišli do trgovine. U Srbiji je preminulo 58 osoba, a novozaraženih je u samo dva dana 576, sada ukupno 2200. Koronavirus ušao je i u zdravstveni sustav. U Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje pozitivno je 67 zdravstvenih djelatnika i devetoro pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati i Slovenci su najpozitivniji

Slovenski epidemiolozi smatraju da se država približava vrhuncu epidemije. Restrikcije sada djeluju, manje je socijalnih kontakata, a Slovenija je, kako su istaknuli bila "tik pred talijanskim scenarijem", koji je zahvaljujući uvedenim strogim mjerama izbjegla u zadnji tren. Hrvati i Slovenci najpozitivniji su u regiji glede razvoja situacije s epidemijom koronavirusa, pokazalo je istraživanje agencije Valicon provedeno u Hrvatskoj, BiH Sloveniji i Srbiji.

Image
Foto: Valicon

Doduše, većina građana sve četiri zemlje zabrinuti su zbog širenja koronavirusa. To zabrinjava 82 posto ili četiri od pet Hrvata, dok svaki peti nije zabrinut. Identično je i u Sloveniji. U zemljama regije, najzabrinutiji su državljani Srbije sa 91 posto, a slijedi BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrška mjerama

Image
Foto: Valicon

Govorimo li o podršci mjerama za kontrolu širenja virusa odnosno zabranama, većina građana zemalja regije smatra ih primjerenima situaciji. Najviše ih podržavaju hrvatski građani sa 70 posto, iako ne zaostaju ni državljani BiH i Srbije sa 69 posto, dok je u Sloveniji podrška nešto manja, s više oprečnih stavova.

Image
Foto: Valicon

Istovremeno, Hrvati i Slovenci najpozitivniji su oko situacije s koronavirusom u njihovoj državi. Da ide na bolje, smatraju dva od tri Hrvata ili njih 68 posto, dok je u Sloveniji taj postotak tek neznatno manji i iznosi 68 posto. Najveći pesimisti su u ovom smislu građani BiH gdje većina misli da se situacija pogoršava, dok su državljani Srbije prilično podijeljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor:VALICON, online anketa na nacionalno reprezentativnom uzorku n=2000, 18-75, u razdoblju 30. ožujka -4. travanja 2020.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo