mnogi su se pobunili / Pitali smo studente što misle o poskupljenju školarina: 'To će samo više tjerati ljude van'

O poskupljenju školarina raspravljat će se sutra na travanjskoj sjednici Senata Sveučilišta

15.4.2019.
19:12
VOYO logo

Zagrebačke studente na jesen bi mogla dočekati nova pravila o školarinama, odnosno poskupljenje, zbog čega su se i pobunili.

Zato će se o tome raspravljati na sutrašnjoj sjednici Senata Sveučilišta, a ministrica Divjak o najavljenom povećanju školarina kaže da je - neopravdano. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novu akademsku  godinu zagrebački studenti mogli bi dočekati s novim cjenikom. Dosadašnja cijena ECTS boda umjesto 120, mogla bi iznositi 143 kune.

Što o tome misle studenti?

"Studentima slabije socio-ekonomske situacije se na ovaj način još jednom onemogućava da zapravo participiraju u visokom obrazovanju", kazao je Karlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da bi ta odluka bila opravdana da se tim novcem diže kvaliteta studiranja općenito i sveučilišta, ali s obzirom da po svim ljestvicama padamo, ne vidim potrebu", smatra pak Ana.

"Smatram koliko je na drugim razinama u životu, da i takvo dodatno traženje troškova će samo više tjerati ljude van", rekao pak je Nikola

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju pada godine student bi plaćao 1200 kn više

U slučaju pada godine, student bi plaćao 8.400 kuna umjesto 7.200, odnosno 1200 kuna više. Tomu se protivi i Studentski zbor Filozofskog fakulteta.

"Danas ćemo na sjednici studentskog zbora sveučilišta tražiti od studentskih predstavnika u Senatu sveučilišta da ulože veto na ovu odluku kako se ne bi mogla donijeti do sljedeće sjednice senata, a kad budemo imali više vremena ćemo vidjeti koji su idući koraci i kako spriječiti ovu odluku", kazao je Karlo Držaić sa Studentskog zbora Filozofskog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok bi se troškovi studentima povećavali, iz novca koji država daje Sveučilištu, bitno veći iznos od dosadašnjeg izdvajao bi se za troškove poslovanja Rektorata. 

Rasprava na sutrašnjoj sjednici Senata Sveučilišta

"Ako pogledamo isplate koje su išle prema Sveučilištu u Zagrebu vezano uz ovu akademsku godinu, o odnosu na prošlu godinu već sada je isplaćeno 18 milijuna kuna više nego prošle godine i u tom kontekstu ne vidim nikakvo opravdanje da se studentske participacije povećaju", kazala je ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rektor Damir Boras tijekom dana se nije javljao na telefon, ali je za HINA-u poručio kako odluka o povećanju participacija još nije donesena te će se o svemu moći izjasniti i studentski predstavnici.

O poskupljenju školarina raspravljat će se sutra na travanjskoj sjednici Senata Sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo