STRUČNJAK KAŽE DA JE PRIČA O HAKIRANJU DIPLOMATKINJE 'ČISTA GLUPOST': / 'To je valjda preuzela iz njihovog udžbenika'

Image

Komunikacijski i informatički stručnjak Marko Rakar ne drži uvjerljivom priču Elizabete Mađarević o hakiranju njena Facebook profila nakon skandala s rasističkom objavom

19.8.2019.
13:25
VOYO logo

Nakon što je Elizabeta Mađarević, diplomatkinja i prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Njemačkoj, naišla na osudu javnosti, ali i premijera te predsjednice zbog izjava o "čistoj i bijeloj Europi", pokušala se obraniti tvrdnjom da joj je profil hakiran. Za Fenix Magazin je prokomentirala kako smatra da krajnji cilj napada nije ona, već Vlada i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji je donedavno bio njezin šef u Berlinu.

"Moj profil je hakiran i začuđena sam onime što se prenosi. U svemu na službenim dužnostima slijedim politiku Vlade RH. Nitko me od novinara nije zvao ni pitao za tu izjavu. Na godišnjem sam odmoru izvan Hrvatske i ništa mi drugo osim tužbe protiv onih koji o meni šire neistine ne pada sada na pamet. Karijerni sam diplomat, što znači da služim hrvatskoj Vladi i državi u svojem službenom djelovanju", rekla je Mađarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SRAMOTNI KOMENTARI NAŠE DIPLOMATKINJE U BERLINU: /

Na fejsu širila teški rasizam o 'čistoj Europi'; oglasila se i ona: 'Nisam političarka'

Image
SRAMOTNI KOMENTARI NAŠE DIPLOMATKINJE U BERLINU: /

Na fejsu širila teški rasizam o 'čistoj Europi'; oglasila se i ona: 'Nisam političarka'

Radi se o 'pranju'

No, komunikacijski i informatički stručnjak Marko Rakar tvrdi kako je priča o hakiranju profila na Facebooku "čista glupost".

"Taj je profil onda bio hakiran pet godina jer od onda objavljuje isto. To je kontinuitet stavova. Uostalom, pisala je članke, davala slične izjave za medije i ranije. To je valjda izvukla iz njihovog udžbenika - ako se moraš oprati, onda kažeš da ti je hakiran profil", komentirao je Rakar za tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rakar dodaje kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nema informatičara koji bi se time bavili. Smatra kako se policija ne bavi tim stvarima te dodaje kako Facebook ima proceduru koja se pokreće ako postoji sumnja da je nečiji profil hakiran. Kaže kako je Mađarević trebala sama pokrenuti tu proceduru i prijaviti potencijalno hakiranje, no i dalje misli kako se ne radi o hakiranju.

Brisanje je bilo krivi potez

"Taj je profil u međuvremenu skroz izbrisan. Ako je hakiran, on ne nestaje. Ako ja želim hakirati nečiji profil i želim objavljivati tekstove o čistoj Europi, onda bih htio da profil ostane i da bude što vidljiviji. Sigurno ne bih htio da ne bude više vidljiv. Priča je u svakom slučaju apsolutno neuvjerljiva", zaključuje Rakar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjak za informacijsku sigurnost, Lucijan Carić još je ranije na Facebooku komentirao brisanje profila Elizabete Mađarević: "Njoj bi bilo u interesu da dokaže kako joj je profil hakiran. U tom smislu brisanje profila sigurno nije pravi potez te više sliči na pokušaj uništavanja dokaza."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo