Što nam nosi Vladin 'spas'?

19.4.2010.
19:01
VOYO logo

Ukidanje svih poreznih olakšica u sustavu poreza na dohodak jedna je od spasonosnih mjera koje je u ponedjeljak najavila premijerka Jadranka Kosor. Porezni stručnjak Vlado Brkanić proanalizirao je za net.hr mjere koje se tiču plaća i ustvrdio da na tome država neće naročito zaraditi te da građani u principu ni ne trebali na svojoj koži osjetiti ovaj potez, osim ako ne zarađuju na selu.

arti-201004190356006"Ukoliko će zbog ukidanja ovih olakšica doći do uvođenja porez na imovinu od poljoprivredne djelatnosti, to bi mogao biti udar na selo. To će značiti plaćanje poreza po jedinici obradive površine, po prodaji i prometu tom površinom, ili po paušalnoj osnovi. Ne bih me čudilo da je to razlog 'uvjetnog mišljenja' koje je Vladinim mjerama dao Josip Friščić", kaže Brkanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Poticaji za istraživanje i razvoj su toliko marginalni da su smiješni'

Vlada, naime, ukida olakšice koje se obračunavaju godišnje na sljedeće troškove poreznog obveznika: izdatke za lijekove, ortopedska pomagala i operativne zahvate unutar Hrvatske, kupnju ili gradnju stambenog prostora, investicijsko održavanje postojećeg stambenog prostora poreznog obveznika ili bračnog druga, plaćene kamate po odobrenim stambenim kreditima, troškove najamnine stanova, za darovanja do visine dva posto ostvarenih primitaka prethodne godine, zatim olakšice na premije polica rentnih i životnih osiguranja, uplate u dobrovoljne mirovinske fondove i premije polica dopunskog i privatnog zdravstvenog osiguranja.

Pojašnjava da najava Vlade kako će sačuvati porezne poticaje za istraživanje i razvoj pogotovo neće nikoga dirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je toliko marginalno da se možemo smijati. Tu poreznu olakšicu imaju možda dva poduzeća u državi. S druge strane, nepravedno je što ", kaže Brkanić.

"Te se mjere ne bi trebale posebno osjetiti na plaćama ponajprije zato što nije dirano u osobne odbitke, a premijerka nije precizirala hoće li se povećavati ili smanjivati oporezivi dio plaća. Država će vam tu zaraditi možda 50 milijuna kuna poreza", kaže Brkanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čemu stopa poreza na dohodak od 40 posto?

Napominje kako mu je zanimljivo i uvođenje tri različite stope poreza na dohodak: od 12, 25 i 40 posto.

"40 posto je prevelika stopa, trebala se popeti najviše na 35 posto jer bi se onda izjednačili porezi na dobitak i dohodak, koji bi u konačnici trebali biti pod istim poreznim teretom, dakle da nema razlike između obrta i poduzeća", smatra Brkanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201004190221006 arti-201004180312006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo