Što nam donosi novi Zakon o radu?

28.9.2012.
19:28
VOYO logo

Javna rasprava je krenula, a nove će odrednice - po riječima vladajućih - jačati i štititi položaj žena na tržištu rada, omogućiti samozapošljavanje i zapošljavanje mladih. U planu je i uvođenje rada od kuće ili na pola radnog vremena što bi trebalo koristiti majkama s malom djecom.

Omogućit će se uplaćivanje doprinosa po satu?

"Da taj rad od kuće ili kod kuće osuvremenimo i da omogućimo da bude što više prihvatljiv. Kada govorimo o radu za više poslodavaca on je moguć. Mi ćemo i tu, što se tiče same zakonske regulative, neke stvari mijenjati. Recimo sada nije moguće platiti doprinose po satu, nego se uplaćuju po danima. Tu moramo napraviti neke novosti", kaže ministar Mirando Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivna politika zapošljavanja uključuje i pomoć za zadržavanje radnih mjesta, zapošljavanje umirovljenika ali i poticaj onima koji primjerice u 45. godini ostanu bez posla. Uz žene, do posla najteže dolaze mladi, zbog čega Vlada planira i mjere u okviru samozapošljavanja.

"Svi oni koji će imati poslovnu ideju koja ima šansu da opstane na tržištu će dobiti poticaje za samozapošljavanje, ali će ujedno i u Zavodu za zapošljavanje imati tihog partnera koji će ih voditi kroz onu godinu dana ili dvije", pojasnio je Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još će se razmisliti o jedinstvenom ugovoru o radu

Omogućit će se i pokretanje vlastitog biznisa za 700 kuna, a ideja Vlade je i da se novim Zakonom o radu ukinu oštre granice između rada na određeno i neodređeno vrijeme, kaže Mrsić. U Hrvatskoj je ove godine sklopljeno 150 tisuća ugovora o radu na određeno, a samo 10 tisuća na neodređeno vrijeme.

"Govorilo se u medijima o tom jedinstvenom ugovoru o radu. Dakle, to je jedan od modela, postoje i drugi modeli, tako da ćemo o tome čuti i stručnjake", istaknuo je Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novim je mjerama planirana i radna rehabilitacija radnika te osposobljavanje za novo radno mjesto ukoliko se radnik razboli, a novi će zakon odrediti i kvote za zapošljavanje invalidnih osoba. Naime, na određen broj zaposlenika ići će i kvota za zapošljavanje osoba s invaliditetom, a tvrtke koje je ne ispune plaćat će penale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo