Informatika i tehnologija / Što je to RAM ili radna memorija mobitela?

Veličina radne memorije nema utjecaja na količinu aplikacija. Veća radna memorija mobitela znači da možemo imati istovremeno pokrenuto više procesa ili programa.

23.7.2018.
9:54
VOYO logo

Ako kupujete novi mobitel sigurno nailazite i na mnoge ljude koje dok čitaju tehničke specifikacije ili pričaju o svojim mobilnim uređajima zbunjuju pojmovi RAM - radna memorija mobitela, ROM, interna flash memorija, kapacitet SDkartica, a ni sami ne razumijete najbolje o čemu se tu radi. Pomoći ćemo vam.

RAM je najkorištenija memorija u pametnim telefonima s izravnim pristupom. Radna memorija mobitela koristi se za pohranu otvorenih programa, odnosno aplikacija, a može nasumično čitati i pisati podatke od milijun znakova u sekundi. Ti podaci će biti izgubljeni nakon prekida ili nestanka energije na uređaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i kod PC računala, radna memorija mobitela ne može se koristiti za dugoročnu pohranu podataka.
RAM za mobilne uređaje može imati kapacitet. od 512MB pa do 768MB, 1GB ili 3GB.

Netko će reći da je to malo, jer njegov pametni uređaj možda ima 16GB memorije, ali sačekajte i ne miješajte ove podatke s onima koji se odnose na ROM - internu memoriju o kojoj sada ovdje ne govorimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, veća radna memorija mobitela ne mora značiti da će smartphone raditi brže, ali više RAM-a izravno utječe na performanse samog uređaja. Ovo posebno dolazi do izražaja kod multitaskinga (višezadaćnosti) ili mogućnosti obavljanja više procesa na pametnom uređaju u isto vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo