povlači za sobom posljedice / Što je to 'crni labud'? Fenomen koji HDZ-ov šef kampanje krivi za slab izborni rezultat

Image
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL/Pixabay

'Crni labud' je pojam koji opisuje nepredvidljiv događaj koji za sobom povlači ozbiljne posljedice

27.5.2019.
12:01
Davor Visnjic/PIXSELL/Pixabay
VOYO logo

Voditelj HDZ-ove kampanje za euroizbore Robert Kopal smatra da je kampanja bila dobra te da HDZ ni u čemu nije pogriješio. Ipak, nije zadovoljan s osvojena četiri mandata jer su ih HDZ-ovci očekivali pet.

Kopal je odgovornost prebacio na "crnog labuda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogodilo se ono što se rijetko događa, a to je 'crni labud'. To kad se dogodi, ljudi traže kojekakva rješenja zašto se to dogodilo, s obzirom na odstupanje od istraživanja. Oko 90 do 95 posto naših istraživanja poklapalo se s ovim rezultatima. Kad se pogleda Europu, događa se puno teško predvidljivih stvari. HDZ-u se to nažalost dogodilo, glasovi su se raspršili na jako puno fronti. Bile su 33 liste, izlaznost koja je za 20 posto nadmašila izlaznost 2013. godine", rekao je sinoć Kopal.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije čudno da se mnogi pitaju o čemu to Kopal govori budući da se ovaj pojam u politici u Hrvatskoj rijetko spominje. Mnogo češće se upotrebljava kada su u pitanju financijska predviđanja i neobjašnjivo odstupanje od njih.

Teoriju crnog labuda osmislio je Nassim Nicholas Taleb, libanonski ekonomist i poduzetnik nastojeći u svojoj knjizi objasniti kako se uspio obogatiti na burzi, a nikada nije propao, za razliku od njegovih prijatelja koji su gubili milijarde. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je to "crni labud"? Prvo riječ je o nepredvidljivom događaju, drugo, on ima ozbiljne posljedice, I treće, nakon što se dogodi, obično možemo smisliti objašnjenje koje ga čini predvidljivijim i manje nasumičnim.

Osnovna je autorova teza da, suprotno dosadašnjim spoznajama, našim planetom dominira ono ekstremno, nepoznato i vrlo neizgledno. U svijetu današnjice ljudska se misao fokusira na repetitivno i poznato, dok se neki ekstremni događaj interpretira kao iznimka. Taleb, suprotno tome, smatra da su upravo takvi iznimni događaji ključni u kreiranju budućnosti, odnosno, da će budućnost biti sve nepredvidljivija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi će zato reći da HDZ-ov loš izborni rezultat nije "crni labud", odnosno da se mogao predvidjeti. S druge strane, ne treba zaboraviti da prema teoriji, "crni labud" za sobom povlači ozbiljne posljedice. Kakve će one biti u vladajućoj stranci, tek ćemo vidjeti.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo