GOSPODARSKI POSRTAJI / Europa u strahu od opasnog ekonomskog fenomena koji je zahvatio Njemačku: Stručnjak odgovorio trebamo li se i mi u Hrvatskoj zabrinuti

Image

Iako su svi zabrinuti zbog situacije u Njemačkoj i mogućeg 'prelijevanja' situacije na ostala europska tržišta,  u Hrvatskoj se, barem za sada, ne trebamo brinuti

27.8.2023.
8:00
VOYO logo

"Oči Europe" posljednjih su tjedana uprte u Njemačku, čije se gospodarstvo već neko vrijeme nalazi u problemima.

Kako je nedavno pisao CNN, brojke pokazuju da njemačko gospodarstvo ponovno posrće nakon što je iz zimske recesije izašlo s najnižim razlikama. Podaci od ranije ovog mjeseca otkrili su usporavanje industrijske proizvodnje u lipnju koje je veće od očekivanog, potaknuto oštrim smanjenjem ogromnog automobilskog sektora u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda to i ne bi bio problem da se njemački gospodarski problemi ne prelijevaju se na ostalih 19 zemalja koje koriste euro, a u opasnosti od recesije je i šira regija.

POGLEDAJTE VIDEO: Inflacija nikako da značajnije padne: Rata stambenog kredita skuplja nam je za 70-ak eura. Što nas sve još čeka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dublji ekonomski šok nego recesija

A situacija u Njemačkoj gora je nego u ostatku Europe zbog – stagflacije. Ekonomnski analitičar dr.sc. Petar Vušković u razgovoru za Net.hr objašnjava da je stagflacija stanje visoke inflacije i visoke nezaposlenosti. Ona se javlja kada cijene rastu, a zaposlenost opada.

"Rezultat je pada ekonomske aktivnosti uz već prisutne inflacijske pritiske. Trenutno je Njemačka najbliža stagflaciji", pojašnjava ovaj stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vušković kaže da stagflacija sa sobom nosi dublji ekonomski šok u odnosu na recesiju. "Pojednostavljeno, stagflacija znači ne imati posao uz izrazito visoke cijene. Danas je stagflacija opasnija nego u pandemiji", upozorava ovaj stručnjak.

Na pitanje zbog čega se taj ekonomski fenomen pojavio u Njemačkoj, Vušković kaže da je to zbog industrije. "Kao djelatnost industrija je najizloženija rastu cijene energije. Kada se rast troškova energije ne može ugraditi u cijene industrijskih proizvoda, odnosno prevaliti na tržište, industrijalci optimiziraju poslovanje. To se radi otpuštanjem zaposlenih. Tako  raste broj nezaposlenih uz postojeću inflaciju", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimalo nas je i vodi li stagflacija u recesiju, na što nam je Vušković kazao da stagflacija je recesija, ali svaka recesija nije stagflacija. 

Image
Totalno drukčiji od drugih /

Inflacija u Hrvatskoj ne usporava istim tempom kao u ostatku eurozone: Dva su razloga, a jedan vam se neće svidjeti

Image
Totalno drukčiji od drugih /

Inflacija u Hrvatskoj ne usporava istim tempom kao u ostatku eurozone: Dva su razloga, a jedan vam se neće svidjeti

Bez straha u Hrvatskoj

Iako su svi zabrinuti zbog situacije u Njemačkoj i mogućeg "prelijevanja" situacije na ostala europska tržišta,  u Hrvatskoj se, barem za sada, ne trebamo brinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok imamo manje od 130 000 nezaposlenih u Hrvatskoj, nema straha od stagflacije. Trenutno je ta brojka oko 100 000, što je rekordno niska razina", kaže.

"Za sada je ispunjen samo jedan uvjet, to je inflacija od 7.3 posto u srpnju, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Stagflacija ako do nje ikada i dođe, u Hrvatskoj će doći kasnije nego u drugim državama, zbog strukture ekonomije", zaključio je dr.sc. Petar Vušković u razgovoru za Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo