Korisno za znati /

Što je mjenica - naučite što je mjenica

Image
Foto: Pexels.com

Želite naučiti što je mjenica i kakve vrste mjenica postoje? Donosimo vam najjednostavniju definiciju mjenice te koje sastojke ona mora imati

7.7.2017.
2:14
Pexels.com
VOYO logo

Zanima vas što je mjenica? Naime, to je vrijednosni papir po naredbi na temelju zakona; vrsta obligacijskog vrijednosnog papira čija je gospodarska funkcija u dužnikovu davanju osiguranja plaćanja vjerovniku uz dužnikovo preuzimanje apstraktne novčane obveze prema vjerovniku, čije ispunjenje dospijeva prema naznaci na samoj mjenici. Postoje dvije vrste mjenica i to vlastita mjenica i trasirana mjenica.

Zakonom o tom što je mjenica su određeni njeni bitni sastojci. Svaka mjenica treba imati oznaku da je mjenica, kao i bezuvjetni uput da se plati određena svota novca te imena onoga tko ju treba platiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, mora imati označenje dospjelosti, mjesto gdje se plaćanje treba obaviti te ime onogakome se i po čijoj se naredbi mora platiti, označenje dana i mjesta izdanja mjenice, te potpis onoga koji je izdao mjenicu (trasant).

Što je mjenica s obzirom na broj osoba?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje dvije vrste mjenica s obzirom na broj osoba: trasirana i vlastita mjenica. S obzirom na način određivanja dospijeća mjenične obveze postoje mjenica na dato, mjenica na određeno vrijeme od izdanja, mjenica na određeno vrijeme od viđenja i mjenica po viđenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo