MUKE PO SMEĆU / Što čeka Zagrepčane s novim sustavom odvoza otpada? 'Ideja nije loša, ali je nerazrađena'

U središtu grada navečer, a u ostalim dijelovima otpad bi trebao biti pod ključem. Posebne spremnike, takozvane tipizirane boksove još nije postavila nijedna stambena zgrada

26.9.2022.
7:45
VOYO logo

Prvi tipizirani boks već je postavljen u Zagrebu. Grad ga je dobio od tvrtke koja ih izrađuje i postavio ga kraj osnovne škole u Dugavama. Drugi će uskoro biti postavljen u Dubravi, kraj staračkog doma.

Odlukom su propisali da bi se smeće - u boksu i pod ključem, trebalo odlagati van centra, ukoliko zgrade nemaju prostorije u koje mogu staviti kontejnere. Do sad je izdano 140 rješenja za njihovo postavljanje na javne površine, no većina suvlasnika konkretno još nije ništa poduzela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš predstavnik stanara ima određeno mjesto gdje bi radio bokseve, ali hoće li se to realizirati ne znam", kazala je Darinka Đerek.

"Imamo kontejnere ispred zgrade i tamo ćemo i dalje bacati. Do sad se nije provjeravalo, a od sad ne znam", kazao je Tomica Radošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
tjedan dana do novog modela /

Predstavnik stanara u zagrebačkom centru: 'Očekujem kaos u odvozu otpada, sve je jako neodređeno'

Image
tjedan dana do novog modela /

Predstavnik stanara u zagrebačkom centru: 'Očekujem kaos u odvozu otpada, sve je jako neodređeno'

Stanari zagrebačkog Borongaja u petak su izašli na ulicu i poručili da ne žele novcem iz pričuve plaćati bokseve i betonirati zelene površine da ih smjeste.

"U pričuvi nemamo dovoljno sredstava. Znači imam dosta umirovljenika koji imaju male mirovine i jedva rješavaju problem grijanja i ostalih životnih potreba, nemamo manevarskog prostora za povećanje pričuve", kazala je Andreja Galetić, predstavnica suvlasnika zgrade na Borongaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev za ocjenu zakonitosti odluke

I dok predstavnici suvlasnika stanara problematiziraju trošenje novca iz pričuve, iz Udruge Ekologija grada kažu predali su zahtjev za ocjenu zakonitosti odluke koju je donijela gradska vlast.

"Ne postoji mogućnost da se usluga naplaćuje prije nego je izvršena", kazao je Josip Pavlović, predstavnik Udruge Ekologija grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kupnjom vrećica unaprijed, događa se, tvrde baš to. Kažu kako postojeći sustav ne funkcionira i mora se mijenjati, ali da novi model nije jasan. Da je osnovni problem u tome što grad nema dobru infrastrukturu za prihvat otpada i daljnju obradu.

"Vidimo da se radi o ideji za koju se kao takvu a priori ne mora reći da je loša ideja, ali je apsolutno nerazrađena i provodi se neplanski", kazao je Pavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A gradonačelnik Tomislav Tomašević je odlučio. Od 1. listopada svi će miješani otpad odlagati u plave vrećice kupljene u trgovinama. kada su u pitanju boksevi - kaže

"Jasno je da to neće biti odmah od 1.10., jasno je da će trebati proces prilagodbe, nećemo odmah kažnjavati, da ćemo upozoravati. Doista je krajnje vrijeme da se s tim krene", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik je zasad rigorozniji prema stanovnicima centra grada, ali kazne koje najavljuje stići će i onima na periferiji.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo