ŠTO BIDENOVA POBJEDA ZNAČI ZA HRVATSKU? / 'Već je najavio korjenite promjene, trebalo bi odmah započeti kontakte'

Image
Foto: Profimedia

Dok tenzije u Americi ne prestaju, a Trump ne priznaje poraz, Joe Biden već najavljuje konkretne i korjenite promjene

11.11.2020.
20:13
Profimedia
VOYO logo

Donald Trump ne želi priznati poraz te tvrdi kako je na zadnjim američkim izborima došlo do prevare zbog čeka je pokrenuo niz sudskih tužbi. Vanjskopolitički komentator HRT-aTihomir Vinković kazao je kako se Trump ponaša kao i prije 20 godina, kad je gradio po New Yorku.

"Mnogo toga se moglo naučiti iz njegove biografije, da je uvijek netko drugi kriv za njegov poraz, da poraz želi uvijek pretvoriti u nekakvu pobjedu, pa makar to bilo i skroz fiktivno", kazao je Vinković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok tenzije u Americi ne prestaju, a Trump ne priznaje poraz, Joe Biden već najavljuje konkretne i korjenite promjene. Granić je za HRT kazao kako u vanjskoj politici najprije očekuje podršku WHO-u i povratak na Pariški sporazum o klimi, ali i jačanje transatlantskog savezništva i leadership u NATO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su promjene koje se mogu odmah očekivati. Naravno da ostaju vrlo teški pregovori, posebno gospodarski s Kinom, definiranje politike prema Rusiji, naravno, Sjevernoj Koreji i Bliski istok, i onda ostaje i naš prostor, koji sigurno nije u prioritetima i sigurno najviše ovisi o nama koliko ćemo se izboriti kod administracije novog predsjednika da bude interesa za ovaj prostor, posebno za BiH, posebno položaj Hrvata u BiH", rekao je Granić.

Odnos s Hrvatskom

Ivan Grdešić, bivši veleposlanik RH u SAD-u, kaže da je Europa dočekala mogućnost da s SAD-om surađuje bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Granić je rekao da će, što se tiče EU-a i SAD-a, sigurno brzo doći do promjena, a u tome, dodao je, participira i Hrvatska.

Image
BIDEN U BIJELU KUĆU ULAZI S VELIKIM INTERESOM ZA GLOBALNE PROBLEME: /

Želi okončati 'vječne ratove', evo što misli o ključnim točkama

Image
BIDEN U BIJELU KUĆU ULAZI S VELIKIM INTERESOM ZA GLOBALNE PROBLEME: /

Želi okončati 'vječne ratove', evo što misli o ključnim točkama

"To je pitanje jačeg prisustva SAD-a u ovom prostoru neophodno i za događanja oko BiH, Srbije, Kosova, Crne Gore itekako je važno, a za to mislim da je Vlada predsjednika Andreja Plenkovića i hrvatska diplomacija kapacitirana i sposobna, sasvim sigurno. A kontakte treba započeti odmah, čim se znaju naznake", kazao je Granić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da novi predsjednik dobro zna da je Hrvatska u ključnim trenucima od 1994. do 1998. bila glavni saveznik i partner SAD-u u regiji.

Jakovina je poručio da bi Hrvatska trebala biti proaktivnija u svojoj vanjskoj politici, a ne biti transmisija, pogotovo u Washingtonu. Smatra da je taj izbor sigurno loša vijest za srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića te mađarskog premijera Viktora Orbana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo