TIJESNA BORBA ZA NOVOG ŠEFA SDP-A: / Peđa Grbin premoćno vodi, Kolar i Ostojić se bore za drugi krug

Image
Foto: Pixsell

Nakon obrađenih 70 posto biračkih mjesta, Grbin je osvojio 43 posto glasova, Željko Kolar ima 22, a Ranko Ostojić 19 posto glasova. U SDP-u ne isključuju da dođe do promjena

26.9.2020.
20:26
Pixsell
VOYO logo

Članice i članovi SDP-a danas su birali svog četvrtog predsjednika ili predsjednicu, nakon što se Davor Bernardić uslijed izbornog poraza na parlamentarnim izborima u srpnju povukao sa čelnog mjesta u stranci.

Na 286 izbornih mjesta u šest SDP-ovih područnih jedinica za novog lidera glasalo je znatno manje od ukupno nešto više od 32.000 članova stranke. Naime, prema stranačkim izbornim pravilima, izborima mogu pristupiti samo članovi s podmirenom članarinom. Svega 12.000 imalo je pravo glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Bernardićeva nasljednika natjecali su se saborska zastupnica i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, pulski SDP-ovac Marino Percan i predsjednik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije Ranko Ostojić.

Gordan Maras već je malo poslije 19 objavio da je Peđa Grbin uvjerljivo pobijedio u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeni rezultati u nedjelju u 11

Image

Vršitelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina u subotu kasno navečer objavio je rezultate izbora za stranačkog predsjednika na 70 posto obrađenih biračkih mjesta prema kojima je Peđa Grbin u vodstvu s 43 posto osvojenih glasova.

Potpredsjednik Središnje izborne komisije (SIK) Stjepan Mikulandrić izvijestio je da nakon Grbina slijedi Željko Kolar s 22 posto glasova te Ranko Ostojić s 19 posto. Mirela Ahmetović osvojila je 15,4, a Marino Percan 0,5 posto glasova stranačkih kolega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostao je još dio neobrađenih mjesta od kojih su neka veća i gdje može doći do obrata u ukupnom rezultatu pa će se tek tijekom noći znati tko je kandidat za drugo mjesto u novoj izbornoj rundi za tjedan dana, naglasio je Mikulandrić.

Nisu još prebojali nešto više od 8000 glasova

Na izbore je izašlo 76 posto birača od ukupno 11.800 SDP-ovaca, odnosno, njih 8170, kazao je potpredsjednik SIK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačne rezultate za novog predsjednika Komadina je najavio za nedjelju u 11 sati, kada će se znati tko s Grbinom ulazi u drugi krug ili možda drugog kruga neće ni biti.

Prema neslužbenim podacima, kandidati s najvećim brojem glasova za 17-člano Predsjedništvo bliski su Grbinu i od početka kampanje javno su ga podržavali, a riječ je o Biljani Borzan, Sabini Glasovac, Siniši Hajdašu Dončiću, Ivanu Račanu, Mihaelu Zmajloviću, Mateju Mostarcu, kao i Ranku Ostojiću koji je bio i kandidat za Predsjedništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izborni rezultati pokazuju da je Grbin pobijedio u velikim gradovima - Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Varaždinu, dok je Kolar osvojio Split, Vukovar, Koprivnicu. Ranko Ostojić je dominirao u dijelu Dalmacije, poput Dubrovnika i više manjih mjesta.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić javno je podržao Željka Kolara. "Ovo je dobar rezultat, na ovim izborima članovi su pokazali da uz dobru komunikaciju mogu biti prepoznati rad gradonačelnika i župana", komentirao je. Vjeruje da Kolar može pobijediti Plenkovića na parlamentarnim izvorima, prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Kolar rekao je kako je drugi krug utakmica jedan na jedan. "Bit će vrlo interesantno da razmjenimo naše poglede na budućnost SDP-",rekao e. Vjeruje da razlika između njega i protukandidata nije pevelika.

"Kolegice i kolege na terenu su izabrale svojeg kandidata i ne treba tu nikakvo posebno objašnjenje, a u drugom krugu će se ponovno miješati karte", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sposoban sam biti premijer'

Smatra da je SDP-ovcima stalo do stranke. "Umjesto sukoba suradnja i SDP će ubrzo pokazati svoju snagu. Peđa Grbin je jedan od najaktivnijih zastupnika, za njega ima mjesta u vrhu stranke i za Mirelu i Ranka i ostale kolegice i kolege", odgovorio je na pitanje ima li mjesta za protukandidate ako pobijedi. "Ne smijemo se dijeliti, ne trebamo se u svemu slagati, ali ključno je da se pridržavamo odluka koje većina donese", kazao je i dodao: "Da se ne osjećam sposobnim biti premijer ne bih se kandidirao za predsjednika SDP-a".

Ostojić se oglasio nakon poraza

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prvi korak za novi SDP'

Peđa Grbin koji se, prema nepotpunim rezultatima i s osvojenih 43 posto glasova plasirao u drugi krug izbora za predsjednika SDP-a, izjavio je u subotu navečer kako je ovo prvi korak za novi, promijenjeni SDP u kojem će biti mjesta za sve koji žele raditi za bolju Hrvatsku.

"U kampanju sam ušao s jednim novim smjerom za SDP, sa željom da prvo napravimo promjenu, onda dobijemo novi SDP i stvorimo pobjedničku stranku. Danas smo napravili prvi korak. Želim SDP koji ne kritizira, nego SDP koji nudi rješenja", rekao je Grbin novinarima te je zahvalio biračima koji su mu dali povjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predsjedničku utakmicu Grbin je, kaže, ušao sa željom da ju i dobije.

"Očekivao sam da ću dobiti potporu SDP-ovaca zato što sam ponudio najkonkretniji program i promjene, i ono najbitnije - rješenja za stvarne probleme građana. Želim da SDP krene u tom smjeru", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idemo u drugi krug. Iskoristit ću priliku da pozovem kolege iz SDP-a da na taj izborni krug izađu u što većem broju i da mi pomognu da ostvarim promjenu i stvorim novi, pobjednički SDP", poručio je.

Priznao je i kako ih u "SDP-u ima sve manje". "Imali smo problema i u ovim izborima jer je pravo glasa imala samo trećina članova. Takva stranka koja se suočava s tim izazovom, nije stranka koja si može dopustiti gubiti ljude. U novom SDP-u bit će mjesta za sve koji žele raditi za bolju Hrvatsku", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slab odaziv

Slab odaziv članstva na unutarstranačke izbore je, kazao je, poruka svima da treba raditi puno više. "Moramo promijeniti ovu priču gdje nemaju svi pravo glasa. Jedino ona stranka u kojoj svi mogu dati svoj obol uspjehu, je istinski demokratska stranka. Želim da SDP bude takav", naglasio je.

Na pitanje o suradnji sa stranačkim kolegama koji su ga suspendirali odgovorio je kako će s njegove strane biti odlična. "Njih pozivam da mi se pridruže. Unutar stranke ne može biti podjela na jedne ili druge, svi smo SDP-ovci", poručio je Peđa Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojić: 'Ekipa koja je mislila trgovati je dobila lekciju'

Ostojić je poručio i kako su možda očekivanja od izbora bila prevelika. "Srećom ovaj put je glasala samo trećina članova SDP-a, inače bi imali puno više problema", ustvrdio je Ostojić referirajući se na činjenicu da je od zatvaranja birališta do objave tek djelomičnih rezultata proteklo gotovo pet sati.

Na upit je li svojom kandidaturom omogućio drugi krug predsjedničkih izbora u stranci, Ostojić je uzvratio: "Apsolutno ne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jesam li ja nekome poremetio planove ili ne, sigurno da. To znači ekipi koja je mislila trgovati, dobili su lekciju, vidjet ćete koji su njihovi rezultati unatoč njihovoj trgovini. Trgovina se ne isplati, SDP je uspio sačuvati svoje srce, to je meni najvažnije. Kad ekipa trguje u Splitu i daje takve glasove, pa pogledajte ostale brojeve u Hrvatskoj. Ja sam unaprijed rekao da ću se zamjeriti mnogima, a posebno 'jednokunašima'", zaključio je Ostojić.

Ahmetović o podršci u drugom krugu: Ne želim utjecati na članove

Mirela Ahmetović koja je na izborima za predsjednicu SDP-a osvojila 15,4 posto glasova nije se željela izjasniti kojeg će kandidata podržati u drugom krugu izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim utjecati na članove", izjavila je Ahmetović.

Upitana što će nakon izbora, kazala je kako će biti revna saborska zastupnica i braniti boje SDP-a gdje god da se nalazi. "Doprinosit ću radu SDP-a, ali i potrebi da se SDP vrati čovjeku", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o tome kako na izbore za predsjednika stranke nije izašla ni trećina članova stranke, Ahmetović je rekla kako je na njima bila odgovornost da izaberu najboljeg kandidata te nije željela ulaziti u razloge zašto netko nije izašao na izbore.

Nakon izbora SDP se, rekla je, treba unutarstranački konsolidirati i početi kreirati moderne politike koje će predstaviti hrvatskoj javnosti, a smatra i kako stranka za to ima snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Percan najavio podršku Kolaru

Kandidat s najmanje osvojenih glasova, njih 0,5 posto, Marino Percan podršku u drugom krugu najavio je Željku Kolaru.

"Zato što smatram da nije sudjelovao u prijašnjim stranačkim rušenjima. Izgleda mi da je prihvatljiviji i konstruktivniji za dijalog. Tim oko kolege Kolara su ljudi za koje mislim da će prihvatiti možda i neke od mojih ideja za koje se inače zalažem. I samim time mislim da je to onda OK opcija za SDP", kazao je Percan.

Dodao je kako će se nakon unutarstranačkih izbora fokusirati na predstojeće lokalne izbore.

"Vidjet ćemo što i kako dalje, jer imamo dosta posla u Istri", zaključio je Percan.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo