KORONAVIRUS UŽIVO /

Najmanji broj novoboljelih u dugo vremena: 186 slučajeva, preminulo 12 osoba; Slovenija popušta mjere na granici

Image
Foto: Pixsell/Davorin Visnjic

U posljednja 24 sata zabilježeno je 186 novih slučajeva zaraze koronom

30.5.2021.
9:07
Pixsell/Davorin Visnjic
VOYO logo
  • U svijetu je trenutačno 170.638.059 zaraženih koronavirusom
  • U Velikoj Britaniji krenuli prosvjedi protiv uvođenja Covid putovnica

Rusija i dalje ima velik broj novih zaraza

14:55 - Rusija je u nedjelju izvijestila o 9.694 novih slučajeva, što je najveći broj od kraja ožujka, što je dovelo do nacionalnog broja od 5.063.442 infekcije.Ruska radna skupina za koronavirus priopćila je da je u posljednja 24 sata potvrđeno još 355 smrtnih slučajeva pacijenata s Covid-19, čime je službeni broj preminulih iznosi 121.162.

Savezna agencija za statistiku vodila je zasebno brojanje i rekla je da je Rusija zabilježila oko 250.000 smrtnih slučajeva povezanih s Covidom-19 od travnja 2020. do ožujka 2021., prenosi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

___________________________________________________________________________

Slovenija popušta neke mjere na granici

14:15 - Ulazak u Sloveniju od nedjelje je olakšan za djecu s pratnjom koja više ne trebaju test na koronavirus, a od danas se pri ulasku u zemlju priznaju i rezultati testiranja iz nekih država izvan Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski granični organi od danas kao dokaz priznaju negativne PCR testove izvedene u Srbiji, Kanadi, Rusiji, Velikoj Britaniji i nekim drugim zemljama izvan EU-a, a u slučaju Turske ako je riječ o dolascima u avionskom prometu.
Bez testa ili određivanja karantene  granicu od nedjelje pak  mogu prelaziti djeca u dobi do 15 godina ako dolaze u organiziranoj skupini u pratnji, odgojitelja, učitelja ili skrbnika, a odluka važi do 6. lipnja, odredila je slovenska vlada.

________________________________________________________________________

Ličko-senjska: 4

13:24 - U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata od 51 testirane osobe četiri su novozaražene koronavirusom, priopćio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite. Sada je 45 aktivnih slučajeva, od kojih je na liječenju u gospićkoj bolnici 14 pacijenata.

Novooboljeli su iz Gospića, Otočca, Donjeg Lapca i Korenice. U tijeku je epidemiološka obrada osoba koje su bile u kontaktu s novooboljelima, a sada je u samoizolaciju 114 ljudi i nema prijava da bi itko kršio tu mjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka pandemije u Ličko senjskoj županiji oboljelo je 4577 ljudi, od kojih su 153 osobe umrle, a izliječeno ih je 4379.

_______________________________________________________________________

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer: Hrvatska bilježi 186 novozaraženih; preminulo 12 ljudi

12:58 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 186 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2304. Među njima je 809 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 87 pacijenata. Preminulo je 12 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 356 141 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 8014 preminulo, ukupno su se oporavile 345 823 osobe od toga 427 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 10 604 osobe. Do danas je ukupno testirano 2 011 339 osoba, od toga 5 550 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 29. svibnja utrošeno je 1 748 726 doza cjepiva. Dosad su 1 270 392 osobe cijepljene s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 478 334 primilo obje doze. Na dan 29. svibnja utrošeno je 26 296 doza cjepiva.

_____________________________________________________________________________

Krapinsko-zagorska: 4

12:40 - Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su četiri nove osobe pozitivne na koronavirus, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite u nedjelju. Oporavilo se 26 osoba te trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije iznosi 80. U samoizolaciji se nalazi 145 osoba.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 26 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, među kojima sedam osoba na respiratoru. U posljednja 24 sata nije bilo umrlih osoba oboljelih od covida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

_________________________________________________________________________

Grad Zagreb: 52

12:38 - Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu, prema podatcima HZJZ-a je 52, a broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih je 67.533 , što je 111 osoba više nego u subotu, izvijestio je u nedjelju Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar" obavljena su 543 testiranja na SARS-CoV-2 i 36 nalaza bilo je pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 66 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 208 osoba. Od 66 obrađenih pozitivnih osoba 22 osobe za sada su negativne epidemiološke anamneze, 30 osoba su kontakti covid+osoba, a obrada za 11 osoba je u tijeku. Kod jedne je osobe moguća izloženost u zdravstvenoj ustanovi, a dvije su osobe doputovale iz Njemačke i Indije.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata nema novooboljelih osoba.  Tijekom protekloga dana, zbog pozitivnoga nalaza testa na SARS CoV-2 kod četiri učenika osnovnih škola, mjera samoizolacije izrečena je za 44 učenika.  

U Karanteni Grada Zagreba ne nalazi se ni jedna osoba. Tijekom jučerašnjeg dana na cjepnim punktovima u Gradu Zagrebu, cijepljeno je 2136 osoba, a trenutačno je u gradu Zagrebu 637 aktivnih slučajeva.

___________________________________________________________________________

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibensko-kninska: 3

12:20 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije tri su osobe oboljele od covid-19 infekcije, izvijestio je u nedjelju stožer te županije. Trenutno je 72 aktivna slučaja oboljenja. U šibenskoj bolnici liječi se 24 pacijenta, a u kninskoj bolnici šest. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 473 osobe. U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 50 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

____________________________________________________________________________________

Dubrovačko-neretvanska: 1

12:00 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o ženi iz Trpnja, dok se oporavilo devet osoba, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite.

Od devet oporavljenih četiri osobe su iz Dubrovnika te po jedna iz Dubrovačkoga Primorja, Korčule, Metkovića, Pojezerja i Zažablja. U posljednja 24 sata obrađena su 282 uzorka, a od početka pandemije ukupno njih 74.486. U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je osam osoba pozitivnih na koronavirus.

U samoizolaciji je 156 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je šest kršenja te mjere, sve na granici, što je ukupno 757 od početka pandemije. Županijski stožer civilne zaštite apelira na građane da se drže svih uputa i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

__________________________________________________________________________________

Karlovačka: Nema pozitivnih na koronu

11:28 - U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji zaraza koronavirusom nije potvrđena ni kod jedne osobe, a testirane su 282 osobe, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite. Na bolničkom liječenju su 24 osobe, od kojih su dvije osobe na respiratoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijska uprava (PU) karlovačka izvijestila je da je u samoizolaciji 135 osoba. U Karlovačkoj županiji ukupno su do sada  oboljele 14.193 osobe, a umrlo ih je 508.

___________________________________________________________________________________

Primorsko-goranska: 6

11:22 - Iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo javljanju kako je od jučer obrađenih 710 uzoraka briseva na covid-19 pozitivno njih šest što znači da je udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova pao ispod 1 posto i iznosi niskih 0.8 posto. 68 osoba je ozdravilo pa se tako se broj aktivnih slučajeva covida-19 na području PGŽ danas smanjio za još 62 osobe te iznosi 428.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od covida-19 je danas jednak jučerašnjem i iznosi 26. Na respiratoru se nalaze četiri pacijenta što je isti broj kao i jučer. Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u nije bilo preminulih osoba od covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udio hospitaliziranih osoba od covida-19 unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva u PGŽ-u je danas zbog nastavka pada aktivnih slučajeva te stagnacije broja hospitaliziranih osoba nešto viši nego jučer i iznosi 6.1 posto.

_________________________________________________________________________________

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bjelovarsko-bilogorska: 4

11:15 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su 4 nova slučaja zaraze koronavirusom. 3 novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara, a 1 novooboljela osoba s područja je općine Končanica.

U Općoj bolnici Bjelovar trenutno je na liječenju 15 pacijenata zaraženih koronavirusom od kojih je 1 na respiratoru, a na opservaciji su 3 pacijenta. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 246 osoba.

________________________________________________________________________________

Zagrebačka: 35

11:00 - Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata zaraza koronavirusom potvrđena je kod još 35 osoba, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite. Od ukupno 35 novozaraženih, šest osoba je iz Samobora, pet iz Velike Gorice, po četiri novooboljele osobe su iz Svete Nedelje, Zaprešića i Ivanić-Grada, po tri novaoboljenja evidentirana su u Jastrebarskom i Svetom Ivanu Zelini, po jedno u Dugom Selu te u općinama Brdovec, Pušča, Križ, Brckovljani i Dubrava,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ozdravilo je111 osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za dva razredna odjela. Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do nedjelje, 30. svibnja, evidentirane su 30.073 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno ih je 29.590, a 75 osoba je umrlo. Trenutačno je aktivno 408 slučajeva.

____________________________________________________________________________________

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virovitičko-podravska: Bez novih slučajeva zaraze

10:28 - Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 47 uzoraka i nije utvrđen ni jedan slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite. U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 14 oboljelih, a dvije osobe s područja Virovitičko-podravske županije liječe se u KBC-u Rebro u Zagrebu.  

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaražene su 4064 osobe, a umrlo je 136 ljudi.

_______________________________________________________________________________

Međimurska: 22

10:10 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 183 uzoraka, od čega je evidentirano 22 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 12 posto pozitivnih od broja testiranih. Od 176 testiranja brzim Ag testovima evidentiran je jedan slučaj.

U protekla 24 sata oporavilo se 27 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 167. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 59 267 uzoraka. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 50 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpušten je jedan pacijent, na invazivnoj respiraciji nema pacijenata. U protekla 24 sata nema ni preminulih osoba.

Tijekom subote u Međimurskoj županiji je na punktovima cijepljeno 1 719 osoba. Ovog tjedna ukupno su cijepljene 4 972 osobe, od čega 3 007 osoba prvom dozom i 1 965 osoba drugom dozom. Do danas je s barem jednom dozom ukupno cijepljeno 38 461 osoba, odnosno 43,81 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

_______________________________________________________________________________

Istarska: 1

9:55 - Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 495 uzoraka briseva na covid-19.

Potvrđena je jedna novozaražena osoba, radi se o bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Izliječene su dvije osobe. U mjerama samoizolacije nalaze se 974 osobe. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 29 osoba, a od toga se tri osobe nalaze u respiracijskom centru.

______________________________________________________________________________

Osječko-baranjska: 26

9:40 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus testirano je 197 uzoraka od kojih je 26 bilo pozitivno. Naviše novopozitivnih bilježi Osijek s prigradskim naseljima njih 15, zatim dva Valpovo, a jednu novopozitivnu osobu bilježimo na području grada Belišća i općina Antunovac, Marijanci, Feričanci, Ernestinovo, Čepin, Bilje, Erdut i Viškovci.

Na bolničkom liječenju nalazi se 35 osoba oboljele od covida-19, i to 23 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je pet na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 12 pacijenata s tim oboljenjem. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 628 osoba.

Policijski službenici su provjeravali osobe pod mjerama samoizolacije i izolacije prema dojavi i u dva su slučaja utvrdili kršenje izrečene mjere, u Čepinu i Našicama. Samoinicijativno su izvršili dodatnih 18 provjera i nije utvrđeno niti jedno kršenje. Također su vršili nadzor objekata na 126 lokacija i nisu utvrdili niti jedno kršenje propisanih mjera.

_____________________________________________________________________________

Koprivničko-križevačka: 4

9:20 - Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđena su četiri nova slučaja zaraze. Trenutno su aktivna 63 slučaja, ozdravilo je 14 osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi 15 osoba.

Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 je potvrđena kod 8097 osoba.

____________________________________________________________________________

Sisačko-moslavačka: 2

8:40 - U Sisačko-moslavačkoj županiji dvije su novooboljele osobe. Radi se o dvije osobe s područja grada Popovače.

Na dan 28. svibnja utrošeno je 35845 doza cjepiva.

________________________________________________________________________________

Vlasti australske države Victorije i dalje za stroge mjere

8:00 - Australska vlada na čelu s premijerom Scottom Morrisonom, nastavlja izjavljivati ​​da cijepljenje "nije utrka", čak i dok su zdravstvene vlasti u državi Victoriji potvrdile pet novih lokalno stečenih infekcija - uključujući jedan misteriozni slučaj u domu za starije. Sve se to odvija na četvrti dan ponovnog zaključavanja države sa 7 milijuna stanovnika. Inače, Morrisonova vlada kritizirana je zbog sporog tempa provođenja cijepljenja.

Novi slučajevi zabilježeni u nedjelju ujutro uzimaju ukupan broj epidemija u Melbourneu na 40. Vršitelj dužnosti premijera Victorije, James Merlino, najavio je u nedjelju paket podrške tvrtkama u iznosu od 250 milijuna dolara, rekavši kako je "izvan razočaranja", što je premijer i savezni blagajnik odbio pomoći radnicima novčanom pomoći.

Uvođenje cjepiva bila je utrka, inzistirao je Merlino. Victoria je željela ići brže, ali savezna vlada ju je sputavala jer nije osigurala dovoljno opskrbe, rekao je. Jedan od novih pozitivnih slučajeva zabilježenih u nedjelju bio je pružatelj zdravstvene zaštite u staračkom domu u zapadnom predgrađu Maidstone.

Colin Singh, izvršni direktor Arcarea, rekao je da je radnica primila prvu dozu cjepiva Covid, nosila je masku i nije imala simptome kad je zadnji put radila u centru u četvrtak. Singh je rekao da je "značajan broj naših stanovnika" također primio prvu dozu cjepiva.

"Želim vas uvjeriti da smo, iako smo se nadali da se to više neće ponoviti, dobro pripremljeni i naša praksa kontrole infekcije postavila nas je na dobro mjesto za učinkovito upravljanje ovom epidemijom", rekao je u nedjeljnoj izjavi. Izražena je zabrinutost jer se trenutačno ne zna gdje je zaražena žena koja je radila u centru za starije.

Žena koja živi u Altoni radila je u objektu u srijedu i četvrtak, a nije radila u drugim centrima. Testirana je u petak nakon što je imala blage simptome. Weimar je rekao da je više od polovice stanovnika doma i oko trećine osoblja cijepljeno.

_____________________________________________________________________________

Prosvjedi protiv Covid putovnica u V. Britaniji; bilo sukoba s policijom

7:00 - U Velikoj Britaniji održavaju se prosvjedi protiv Covid putovnica, a u subotu navečer je na stotine prosvjednika upalo u trgovački centar Westfield u Shepherd’s Bushu. Bio je to vrhunac masovnog marša u kojem je bilo tisuće ljudi. Povorka se kretala kilometrima kroz središnji i zapadni dio Londona.

Oko 18 sati bilo je naguravanja s policijom koja je pokušala blokirati pristup jednom od ulaza u trgovački centar. No, ubrzo su prosvjednici shvatili da druga vrata trgovačkog centra nisu zaštićena.

Stotine ljudi ušlo je u shopping centar gdje su se zadržali oko pola sata. Skandirali su "nema više zaključavanja!" i "vratite slobodu!". Policija je htjela da se rulja raziđe pa su ljude počeli udarati pendrecima, no scena pretjeranog nasilja nije bilo.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo