NOVI POLIGON /

Stižu novi i teži testovi za policajce i vatrogasce: 'Dosta kondicijski teže spram prijašnjih testiranja'

Naizgled jednostavno, no fizički zahtjevno. Ovi polaznici policijske škole prošli su i stari tip testiranja, a prvi su prošli i novi poligon.

9.4.2021.
7:00
VOYO logo

Stižu novi kriteriji za primanje policajaca i vatrogasaca u službu. Riječ je o testovima za provjeru razine tjelesne i motoričke sposobnosti koji bi trebali biti nešto teži nego dosad. Evo što će se očekivati od kandidata - budućih vatrogasaca i policajaca, koliko će sad morati brzo trčati i što više neće morati raditi.

Ovaj poligon budući policajac mora proći za 3 minute i 6 sekundi - policajka za 3 minute i 50 sekundi. Novi je to poligon sa sedam prepreka koje svaki kandidat mora proći na ispravan način. Cilj je objediniti motoričko-funkcionalne sposobnosti kandidata u jednom testiranju, a koje su se prije mjerile s više zasebnih testova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ovdje smo ostavili i koordinaciju, i agilnost, i eksplozivnost i repetativnu snagu, sve te sposobnosti procijenjene u ovom jednom poligonu. Izbačeni su klasični sklekovi na ručama, pretkloni na švedskoj klupi, skok u dalj s mjesta i poligon natraške. Ostavili smo iz prethodnog testa trčanje 2400 metara jer to je komponenta za sebe.“, pojasnio je voditelj stručnog aktiva Policijske akademije Mario Culej.

Naizgled jednostavno, no fizički zahtjevno. Ovi polaznici policijske škole prošli su i stari tip testiranja, a prvi su prošli i novi poligon. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Dosta kondicijski teže spram prijašnjih testiranja, ali u jednu ruku bolje jer obuhvaćene su sve mišićne skupine, potrebno je znati i sklekove i trbušnjake i biti u dobroj formi da bi se ovo prošlo.“, smatra polaznica Policijske škole „Josip Jović“ Nives Cvetković.

„Na testiranju prijašnje generacije što smo mi radili smo imali samo trbušnjake i sklekove što smatram da je malo malo, tako da je bolje imati ovaj poligon.“, rekao je polaznik Policijske škole „Josip Jović“ Toni Begić.

Već od ljeta, nadaju se u školi, mogli bi na ovaj način testirati nove generacije. 

A kroz godinu dana - po novim pravilima bit će testirane i tjelesne sposobnosti vatrogasaca - koje su se do sad radile pojedinačno po postrojbama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Cilj je jedan - da se na sustavan način počne pratiti tjelesna sposobnost vatrogasaca u Hrvatskoj na osnovu kojih se mogu praviti kvalificirani podaci koji su znanstveno utemeljeni i na osnovu kojih se može podizati razina tjelesnih sposobnosti vatrogasaca.“, tvrdi zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka Boris Banjan.

Norme su preuzete od Hrvatske vojske, a prilagođene su vatrogasnoj struci. One uključuju 2 minute sklekova na tlu, pregibe trupa, trčanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su prije svega provjera motoričkih sposobnosti, funkcionalnih, radnih sposobnosti. Za mlađe skupine vatrogasaca, kod njihovog primjena će biti veći zahtjevi. Vodili smo računa i o onim skupinama koji su u zrelijoj dobi, za njih su blaži kriteriji“, ističe Boris Banjan.

Sve kako bi oni koji rade opasan posao, bili što sigurniji.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo