Stiže prvi ovogodišnji snijeg

Nova fronta sa sjeverozapada donosi novu ciklonu nad naše krajeve.

14.10.2010.
11:38
VOYO logo

Sljedećih će dana biti malo hladnije od prosjeka za ovo doba godine. Oborina neće biti puno do nedjelje, a od tog dana kiša se očekuje u gotovo svim krajevima zemlje. Nova ciklona, koju hrvatski meteorolozi nazivaju Zdeslav, donijet će kišu, koja će padati gotovo cijeli sljedeći tjedan, a u gorju će padati snijeg.

Najavljeni snijeg nije ništa neobično za polovicu listopada. Meteorološka web stranica Crometeo donosi mali podsjetnik na zbivanja prije točno godinu dana. Prvi snijeg u gorju pao je 12. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije točno godinu dana na Zavižanu je, u samo nekoliko sati, palo čak 28 cm snijega. Prošlogodišnje zahlađenje nastupilo je nakon nekoliko pravih ljetnih dana, kada su se temperature u unutrašnjosti penjale i do 30 °C.

Ovogodišnji listopad zasad nije priredio takve vremenske šokove. Ciklona Timotej prije tjedan dana donijela je obilniju kišu samo na riječkom i dubrovačkom području, a malo kiše bilo je i u kopnenim krajevima. Listopad zasad u Dalmaciji nije opravdao status jednog od najkišovitijih mjeseci u godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski meteorolozi najavili su da će ova zima biti nešto hladnija od prošle i hladnija od prosjeka, no ne i polarna.

Ruski znanstvenici, pak, predviđaju da će zima pred nama u Europi i nekim dijelovima Rusije biti najhladnija u posljednjih 100 godina. Pozivaju se na slabljenje golfske struje, koja donosi topao zrak preko Atlantskog oceana, kao suprotnost vjetrovima s Arktika, koji putuju prema Europi i Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201010060312006 arti-201009270929006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo