kraj proljetnih temperatura / Stiže prava zima: već u subotu očekuju nas vjetar, vijavice, a ponegdje i snijeg

U subotu u ponoć neke će boliti glava, neki možda neće moći spavati, no od vidljivih vremenskih manifestacija imat ćemo u tom trenu kišu koja će padati oko Rijeke i vrlo rijetko na nekim drugim dijelovima obale

19.11.2015.
22:32
VOYO logo

Već danima svi najavljuju da nam za vikend dolazi oštra i nagla promjena vremena, prije svega snijeg i veliko zahladnjenje, ali samo je Dunja Mazzocco Drvar izračunala do u sat precizno kada se što događa.

Dunjo, reci ljudima u koliko sati trebaju obući pulover?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušat ću dati što točniji vozni red. U subotu u ponoć neke će boliti glava, neki možda neće moći spavati, no od vidljivih vremenskih manifestacija imat ćemo u tom trenu kišu koja će padati oko Rijeke i vrlo rijetko na nekim drugim dijelovima obale.

Već do jutra proširit će se na veliki dio Primorja, skoro sve gorske krajeve i sa sjevera do Slavonskog Broda, a istovremeno će i jačati. Jako jugo okretat će na oštro, a more će biti jače valovito. Vrlo vjerojatno, već u to doba pojavit će se problemi u plovidbi na velikom dijelu Jadrana, prije svega za katamarane. Manje brodice bi već tada trebale biti dobro usidrene. Na kopnu će zapuhati sjeverac i temperatura će se naglo spuštati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do podneva će već u Zagrebu i Varaždinu, na primjer, biti oko 5 stupnjeva. (To je ujedno i zadnji čas za oblačenje pulovera!) Pod Velebitom će se naglo dići bura, udari će olujnu snagu doseći u rano poslijepodne. Zbog njih će promet preko mostova, na magistrali i dijelovima autocesta kroz gorje biti ograničen, sigurno za prvu kategoriju vozila, a moguće i za drugu. Upravo u to vrijeme u Gorskome kotaru kiša će prelaziti u snijeg pa će biti i vijavica.

Kasnije popodne mokar snijeg će padati i unutrašnjosti Istre, na karlovačkom i sisačkom području, a zatim predvečer i u zapadnoj Slavoniji i Posavini. No, tu se neće hvatati na tlu dok će se prema večeri u Gorskom kotaru, a vrlo vjerojatno i dijelu Like, početi stvarati snježni pokrivač. Dok će na kopnu probleme stvarati prije svega snijeg, na moru će to biti vjetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštro će zakretati na lebić, vjetar koji diže velike valove, a u luke koje su okrenute prema zapadu (kao što je na primjer Komiža) nagurava more pa su vrlo vjerojatne i kratkotrajne plime. Bit će i sporadičnih nevera".

Dunja, ovo sve izgleda jako Brrr, dokad će to trajati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjetar će se u unutrašnjosti smiriti već u subotu popodne, a uz obalu u noći na nedjelju, ali samo dijelom. Oborine će slabjeti iza ponoći no povremenog snijega će biti u Gorskom kotaru i Lici u prvom dijelu nedjelje. Do kraja vikenda nevrijeme će biti iza nas, a pred tjedan sasvim drugačiji od protekla tri".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo