NOVI PLAN VLADE I HNB-a?: / 'Tko ne može više otplaćivati kredit za stan, vraća ga banci'

Image
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL/Ilustracija

Vlada i HNB razmišljaju o uvođenju stambenih kredita prema kojima bi dužnik mogao vratiti stan banci ako više ne može otplaćivati kredit, piše Novi list.

25.3.2016.
6:30
Miranda Čikotić/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Informaciju je potvrdio i sam guverner Boris Vujčić. 'Za one koji su izgubili kreditnu sposobnost predložili smo da se s njih skine osobno jamstvo. Ključeve stana vratili bi banci, a ona bi skinula dug', poručio je Vujčić.

Praksa poznata u SAD-u

Ovaj prijedlog HNB je iznio još kada su građani s kreditima u švicarskim francima imali velikih financijskih problema, a ovakva praksa već postoji u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TRAJU MUKE SA ŠVICARCIMA: /

Konverzija na čekanju, dužnici u panici

Image
TRAJU MUKE SA ŠVICARCIMA: /

Konverzija na čekanju, dužnici u panici

U Vladi smatraju da bi na ovakav način ubrzali razduživanje kreditno opterećenih građana i smanjili nenaplative kredite u bankama.

Vujčić protiv nadzora HNB-a

Vujčić je komentirao i najave Vlade da se omogući Državnoj reviziji nadzor nad poslovanjem središnje banke. Smatra da je to nepotrebno jer je HNB imenovao i neovisni revizorski odbor sastavljen od troje vrhunskih stručnjaka, koji dodatno nadgledaju i potvrđuju vanjsku reviziju. Vujčić je podsjetio da HNB već ima vanjskog revizora kojeg imenuje saborski Odbor za financije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pozdravio bih nadzor za sve institucije'

'Ako netko misli da je potrebna dodatna revizija i ako je cilj toga da se javnosti prezentira imamo li HNB koji je po međunarodnim standardima učinkovit i ekonomičan, onda to pozdravljam. Isto bih pozdravio za sve institucije koje Državna revizija nadgleda', izjavio je Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo