STIŽE NOVA PROMJENA VREMENA: / Na dijelove Hrvatske obrušit će se grmljavinsko nevrijeme, upaljen narančasti alarm

Image

Nakon 35 dana natprosječnih temperatura hladna fronta donosi osvježenje, ali i niz vremenskih nepogoda

6.7.2019.
23:18
VOYO logo

Do kraja dana će ostati pretežno sunčano i vruće, a navečer su u zapadnim predjelima unutrašnjosti mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. No prava promjena kreće tek sutra

U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu promjenljivo, pljuskova i grmljavine može biti već prijepodne, a osobito u drugom dijelu dana kada je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme. U Dalmaciji će prevladavati sunčano, a poneki pljusak moguć je prema kraju dana, izglednije na sjevernom dijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Kako odmiče dan, sve opasnije vrijeme

Zbog mogućeg grmljavinskog nevremena, praćenog pojačanim vjetrom i tučom, u cijeloj Hrvatskoj proglašena je narančasta uzbuna (koja označava opasno vrijeme), osim u južnoj Dalmaciji gdje je proglašeno žuto upozorenje (koje označava potencijalno opasno vrijeme).

Image
Image

Kako će se dan bližiti kraju, tako će vjerojatnost oluja i nevremena biti sve veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na moru pijavice, na kopnu krupna tuča

Kako piše Istramet, prognoza olujnih parametra upućuje na iznimno visok CAPE (konvektivna raspoloživa potencijalna energija), veliki shear – smicanje vjetra između ploha uz nizak Lifted index. Manje stručnim jezikom to znači da lokalno može biti jakog nevremena, a nije isključena ni krupna tuča kao ni pojava pijavica na moru.

Od početka tjedna još hladnije

Ni u novi tjedan nećemo ući sa stabilnim vremenom, a od utorka temperature zraka dodatno će se sniziti. Iako ćemo i dalje govoriti o ljetnim vrijednostima, one će biti značajno niže u odnosu na proteklo razbolje. Takvo stanje možemo zahvaliti prodoru hladne zračne mase sa sjeveroistoka kontinenta i popuštanju vruće azorske anticiklone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahladnjenje će se naročito osjetiti u unutrašnjosti zemlje, dok će na Jadranu, posebice u Dalmaciji biti značajno toplije uz manje temperaturno odstupanje, no kao i u Istri i na Kvarneru bit će lokalnih neverina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo