STIŽE OGROMAN POREMEĆAJ: / Pred vratima snažno pogoršanje vremena. Pljuskovi, obilna kiša, tuča i drastičan pad temperature

Image
Foto: Pixsell

Sa zapada Europe pristiže golemi poremećaj, a ispred se formira Genovska ciklona, što kod nas znači jako pogoršanje vremena

2.10.2019.
10:00
Pixsell
VOYO logo

Vrijeme koje prethodi nekoj promjeni se kod nas najčešće svodi na južinu. No, uz pad tlaka od čak 15 hektopaskala u tridesetak sati dolazi i pojačani dotok topline, uz jugo na Jadranu i jugozapadnjak u unutrašnjosti, koji donose više vlage. To je znak približavanja golemog poremećaja iz zapadne Europe, a pred njim se stvara Genovska ciklona. To znači da će promjena vremena najprije zahvatiti Jadran i Gorski kotar.

Pljuskovi, a ponegdje i tuča

Ondje se već prijepodne očekuju povremeni pljuskovi. U nizinskom će dijelu zemlje prvi dio dana biti sunčan, suh i malo topliji od jučerašnjeg. U sjeverozapadnom području i gorju zapuhat će jači jugozapadni vjetar, a na moru će jačati jugo. No, već od sredine dana u središnjoj Hrvatskoj valja računati na prolazno jake pljuskove, a u Moslavini i Turopolju bi moglo biti i sitne tuče. Nakon kiše će vjetar okrenuti na sjeverac, koji će donijeti zahladnjenje. Pljuskovi će zahvatiti i veći dio istočne Hrvatske, samo će na krajnjem istoku zasad ostati suho i toplo, javlja Dunja Mazzocco Drvar za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIŽE MOĆAN HLADAN VAL S ARKTIKA: /

Hrvatskoj prijete ozbiljne grmljavinske oluje i siloviti pljuskovi, moguć je čak i snijeg!

Image
STIŽE MOĆAN HLADAN VAL S ARKTIKA: /

Hrvatskoj prijete ozbiljne grmljavinske oluje i siloviti pljuskovi, moguć je čak i snijeg!

Olujno more

Uz obalu srednjeg i južnog Jadrana proširit će se snažne nevere, a grmljavinske oluje dolazit će sa sjevera, usprkos jakom jugu koje će dizati valove i više od metra. Na sjeveru Jadrana padat će jaka i obilna kiša, a ponegdje bi je moglo pasti i do 60 litara po četvornom metru. Vjetar će zakretati na lebićadu, ponegdje i pulenat, pa je moguće i prelijevanje mora na obalu. U noći na četvrtak naglo će zapuhati bura s kojom dolazi zahladnjenje.

Tako će u unutrašnjosti u četvrtak biti desetak stupnjeva hladnije nego danas, a kiša i vjetar će stati. Nakon toga slijede hladna jutra i svježi dani. Na moru će četvrtak biti vjetrovit i vrlo hladan. Bura će u petak oslabjeti i stati, no promjenjivo i prohladno vrijeme će se nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo